Olika längder

Ikväll kör vi på grått rakt igenom! :)
 
 
Det finns olika längder på slangarna till pumpen: 30 cm, 60 cm och 110 cm.
Jag hade alltid de längsta slangarna förrut och då var det med grå clips. Men jag tyckte att 110 cm var lite långt, det var mycket slang att försöka peta ner i fickan och den stod ofta ut och fastnade överallt. Däremot var det bra när man höll på att byta om eller liknande, då kunde man ha pumpen ikopplad och liggandes på sängen medans man tog på sig kläder. Den var också bra när man sov, jag kunde vrida och vända på mig och pumpen kunde ligga en bit bort utan att slangen blev för kort.
 
Men efter ett tag slutade jag beställa hem dem och tog endast 60 cm, den med rosa clips.
Den är lite lättare att inte ha så lång slang när man ska ha pumpen i fickan, det är inte så mycket slang till övers som hänger ut. Dock händer det att slangen står ut och jag fastnar med den i handtagen till köksskåpen mm. Jag har svårt att ha pumpen ikopplad vid klädbyte så jag måste koppla bort den. Nu när jag börjar ha injektionssettet på höften kan slangen ibland bli för kort när man ska gå på toaletten. Den räcker inte från fickan till höften ibland, spec om man har pumen löst innanför leggings. Det är irriterande :P
Sen kan det vara svårt när jag sover. Jag vaknar ibland av att Björn ligger på min pump och att slangen har blivit helt spänd och att den håller på att slita bort injektionsslangen från kroppen. Sen när jag sover på sidan får jag ibland tänka till om jag bör ha pumpen framför eller bakom mig för att slangen inte ska spännas.
 
30 cm slangen har jag provat en gång och aldrig mer, fy vad den var kort! De gick inte att ha så de har jag aldrig beställt hem :)
 
När jag fick hem nya pumpen så var det ett startkitt med. Det innehöll en slang, en nål, ett batteri, extra lock mm. Jag såg det gråa clipset och trodde direkt att det var 110 cm slangen. Men när jag öppnade den och höll fram den var den 60 cm! Visste inte att de fanns i grått??
Jag funderar på om jag ska beställa hem sådana om det går istället för dem med rosa clips eftersom jag har en grön pump nu :)
 
Undrar förresten om jag ska prova några 110 cm slangar igen. Inser vissa fördelar som jag saknat nu när jag har skritiv ner dem. Tror jag har några liggandes i diabeteslådan!
 
Färgen har betydelse! :)

Maja Olivia Marie <3

Igår döptes Maja i Uppsala näs kyrka! Hon var jätteduktig hela dagen och så himla fin i sin dopklänning :) Det var mycket folk och fantastisk sång framförd av två personer som var inhyrda att spela i kyrkan.
Vi blev bjudna på väldigt god mat och fika och träffade många släktingar och vänner.
Maja fick en tripptrappstol och en hoppgunga av oss, vi var några stycken som hade gått ihop om presenterna. Fick en film på Maja under kvällen när hon invigde sin hoppgunga, hon såg väldigt nöjd ut :)
 
Lite bilder från dopet :)
 
 
 
 
 
 
Tyvärr glömde jag min kamera hemma så alla bilder är tagna med mobilen. 
 
Trots kalas så hade jag inte bs över 10 en enda gång! :) Jag använde mig av förlängd bolus och valde vatten istället för läsk osv. Dock åt jag en tårtbit, men pumpade in rätt mängd insulin så det blev ingen topp! :)
 
Vi var sist kvar och hjälpte till att städa. Strax efter 19 lämnade vi församlingshemmet och åkte ner på stan. Eftersom det var några timmar sedan vi åt var mamma, pappa , Björn och jag till Dragon Palace. Jag orkade bara en halv portion och tog för första gången i mitt liv en doggy bag!
Haha, fy vad pinsamt, det var nog första och sista gången.. Men jag fick iaf en god lunch idag!
 
Sen bar det av hem och bums i säng..
 

En grön start på helgen

Det hände väldigt mycket i fredags! :)
 
Allt gick bra på jobbet och jag åkte lite tidigare för att hinna till ögonmottagningen på akademiska.När jag kom dit fick jag reda på att jag inte behövde fota ögonen den här gången eftersom det inte var så längesen.
Det jag fick göra istället var en helt vanlig synundersökning! Sen skrev hon intyget som jag fick i handen sen var det bara för mig att gå.
Nödvändigt? Suck!
 
Jag fick iaf intyget och allt såg bra ut. Nu är det bara att invänta läkarintyget och sen skicka in alltsammans :)
 
När jag var på väg till sjukhuset fick jag ett väldigt uppskattande sms! Min pump hade kommit till Ica i Månkarbo!
Jag trodde inte den skulle komma förens på måndag?! Lycka!
 
Jag valde alltså en Animas Vibe, den gröna :)
Jag valde den av olika anledningar och hoppas att jag kommer vara nöjd med den de kommande 4 åren. :)
Det är så kul med en ny pump! jag kan inte sluta titta på den, den är så fin!
 

Jag skulle inte ha tagit insulinet..

I torsdagskväll efter träningen och bloggandet låg jag på 16 i bs. Jag kom på att jag inte hade ätit något när jag skulle gå och lägga mig så jag tog en knäckemacka och pumpade in 1 E. När jag la mig en kvart senare tänkte jag att det var lika bra att pumpa in 0.5 E till eftersom den första enheten bara skulle räcka till kolhydraterna i mackan, och inte ta ner bs något. Sagt och gjort, jag pumpade in lite extra och somnade.
 
Sen vaknade jag i ren panik av detta! Jag svettades, skakade och hjärtat slog i 190. Hatar det.
 
 
Som tur var hade jag saftflaskan sedan träningen bredvid sängen, det var ca 1 dl kvar där i. Jag drack upp det och stängde av pumpen en timme. Somnade efter om efter ett tag och vaknade kl 6 på 9 i bs.
Gissa om jag var trött när jag skulle kliva upp. Kroppen blir helt utpumpad efter låga värden.
 
Det jag ska komma ihåg till nästa träningspass är att inte ta något insulin till det jag äter på kvällen, oavsett om jag ligger högt. Kroppen fixar det ändå.

Viktiga samtal

Igår hade jag ett missat samtal, ett nr från malmö. Jag trodde det var en försäljare eller något och brydde mig inte mer om det. Idag hade jag två missade samtal till från detta nummer, jag hade lektion med 5:orna precis som dagen innan och hade inte möjlighet att ta det.
På min rast ringde jag upp och det visade sig vara från Rubin Medical. De ville bekräfta min address så att de vet att min nya pump kommer till rätt ställe!
Fan att jag inte ringde upp igår, då hade jag haft min pump här imorgon. Nu kommer den troligtvis på måndag istället. Men vad gör väl det egentligen, den som väntar på nått gott..! :)
 
Sista helgen med den gamla pumpen nu alltså. Känns både bra och vemodigt ;)
 
Fick ett samtal av min diabetesläkare när jag åkte hem också. Han ville fråga lite om intyget han skulle skriva och allt såg grönt ut. Han skulle skriva ut det och skicka iväg det redan idag :)
 
Imorgon ska jag till sjukhuset och fotografera ögonbottnarna. Jag kan fortfarande inte släppa irritationen över denna "onödiga" undersökning. Jag gjorde den ju som sagt för inte så längesen och allt såg jättebra ut! SUCK.
Men men, hellre det än att förlora körkortet!
 
Nu är det snart dags att sova och ladda för morgondagen. Har ju som sagt en del ärenden att utföra efter jobbet. Ska bland annat köpa en till doppresent till älskade lilla Maja som ska döpas på lördag! :)
 
 

Bra träning!

Jag har haft svängigt bs idag. Jag tog för mycket insulin till frukosten och var låg redan första lektionen. Sen glömde jag ta insulinet i matsalen vid lunch, tog det ca 15 min efter jag hade ätit. Inte så bra när det var pannkaka med sylt och mjölk.. Dock höjdes inte bs mer än till 13, jag hade räknat med närmare 20...
Men trött det var jag kan jag lova! Gick och gäspade som en tok när fritidspasset började. Men det blev en väldigt bra em ändå trots allt! :) Snälla och glada barn gör susen!
 
Jag var otroligt trött när jag skulle åka hem, det berodde ju på att bs legat runt 13 de sista 4 timmarna på jobbet. Det tär så otroligt på kroppen och energin!
Så när jag kom hem dök jag ner i soffan och somnade. Björn var så snäll och lagade mat till mig så den var färdig till 18 tiden, perfekt tid att äta innan träningen! Jag tänkte på hur bs var förra veckan och gjorde minimala justeringar. Jag kollade aldrig bs innan maten, jag var nyvaken och fick en tallrik serverad i knät. Jag chansade och tog 1 E istället för 1,5 E som förra veckan.
Detta är resultatet!
 
    
Mitt bs ca 1 h efter maten. Jag           Trots bara 1 E till middagen som innehöll
stängde av pumpen ca 18.45 och        en del kolhydrater i både knäckebröd, mjölk
var utan den enda till 21.00.                och pasta + en avstängd pump så sjönk mitt bs
                                                        till träningspassets början. Jag drack saft redan här.
    
Efter både uppvärmning och några      Bs sjönk som vanligt, jag drack saft...
låtar till brädan. Jag fyllde på med      Vi lämnade brädan och körde armar och
saft..                                               mage. Orkade mer än vanligt!
 
   
Efter armar och mage och saft            Inför sista låtarna med tempo, jag tog
kom jag igen! På väg uppåt och jag     i och kände mig stark i kroppen!
tog i ännu mer och fyllde på med lite
saft för säkerhetsskull!
Vi stannade kvar en stund och pratade efter träningen,
jag blev sen att koppla i pumpen och ta 1 E.
Därför hade jag lite högt bs när jag kom hem.
Men ingen fara!
 
Den här träningen gick sjukt bra! Jag är jättenöjd med blodsockret och insatsen! Jag var inte yr, skakig eller "bs-trött" en enda gång. Fan vad bra det känns dessa gånger! Jag lyckades få till ett sånt här bra pass förra terminen. Detta var första men förhoppningsvis inte det sista den här våren!

Avslappning

Direkt efter Bygglov igår gick jag och tappade upp ett bad. Det var så sjukt avslappnande och skönt!
Det behövde jag verkligen! Passade på att ha balsam i håret en lång stund så det blev alldeles mjukt och lent när jag sköljde ur.
 
 
Jag glömde att ta extra insulin innan jag hoppade i. Eftersom jag låg i badet och var utan pumpen en timme ca så höjdes bs till 15. Det höga bs berodde även på fikat som jag åt innan, i efterhand förstår jag att min kropp krävde mer insulin till det jag åt. Men det är lätt att räkna fel.
Jag njöt av lugnet ändå och pumpade in lite extra innan jag skulle lägga mig.
 
Magkatarren gav med sig när jag skulle sova, den brukar aldrig försvinna så fort? Konstigt, men jag är glad! :)
 
Denna dag har gått så mycket bättre än igår!
Femmorna har varit underbara och det har varit sjukt kul att få ha klassen hela dagen! Sen är det många andra saker runt omkring som har gått väldigt bra, jag är sjukt nöjd med insatsen idag.
 
Dock ingen pump idag heller?! SUCK. :)
 

Nu får det fan vara nog.

Ingen ny pump än, åh vad det är jobbigt att vänta. Hoppas den kommer SNART :)
 
För övrigt är livet upp och ner. Jag förstår mig inte på vissa människor. Jag är så otroligt less på att inte bli behandlad med respekt. Hur i helvete kan det vara så svårt?!
Jag aktar mig noga för att såra någon annan, jag vill inte ha en ledsen människa på mitt samvete.
Vissa människor har verkligen ingen koll på vart gränsen går. De har inte vett att visa hänsyn till andra.
 
Jag mår så fruktansvärt dåligt över detta. Vet inte hur jag ska hantera dessa människor och situationer.
Jag är en person som har svårt att säga ifrån, dels för att jag alltid blir chockad och stum över att någon kan vara så jävla elak. Och dels för att jag är rädd att bryta ihop och visa mig svag.
Det har hänt flera ggr att jag bara blir tyst och går därifrån.
 
Jag måste säga ifrån. Det har gått alldeles för långt. Jag mår inte bra.
 
 
 
Just nu ska jag njuta av att ta det lugnt i soffan en stund. Göra lite te och kolla på underbara Bygglov!
Bästa programmet, älskar det!
Sen ska jag ta ett bad om jag orkar. Försöka slappna av och vila magen, magkatarren blir bara värre och värre.
Inte så konstigt med tanke på situationen.
 
 

Rensning

Som diabetiker måste man ha en ganska stor förvaringsplats till alla mediciner, tillbehör till pump, sprutor och blodsockermätare mm.
Jag har en låda i byrån som jag proppar ner allt i, det har en tendens att bli väldigt stökigt och jag har svårt att hitta grejer. Sen är det svårt att upptäcka i tid när något börjar ta slut!
Jag hade inte packat upp alla saker som jag hämtade ut från apoteket sist heller, så den papperskassen med grejer stod bredvid på golvet. Lagomt irriterande med denna röra!
Idag tog jag tag i det och körde en rensning.
 
Suddig förebild:
 
Efter:
 
Upptäckte att jag bara har fyra burkar kvar med teststickor till bsmätaren.
Måste alltså till apoteket denna eller nästa vecka.
Det som är bra är att man kan ringa till apoteket och be dem beställa hem grejerna så slipper man åka dit för att beställa och sen en gång till för att hämta ut.
Skönt! :)
 
Imorgon startar en ny arbetsvecka. Det känns både bra och dåligt. Vet att jag kommer få jobba lite extra och det känns jobbigt nu när jag är inne i en period med diabetesen då jag inte mår så bra.
Det svänger väldigt mycket upp och ner, men det är bara att rida ut stormen och ta dagarna som de kommer.
Trött, det kommer jag garanterat att vara..
Det som ändå känns kul är att jag kommer få ha femman i många lektioner under veckan! Det är rätt kul att få leda klassen och verkligen prova på läraryrket. Jag jobbar vanligtvis i femman, som extra stöd till en elev men också som extra stöd till hela klassen. Jag känner alla elever bra, så nervös är jag inte. Jag brukar hoppa in ganska ofta och ta klassen och även andra klasser när det behövs, det är kul  och det brukar gå väldigt bra :)
 
Hoppas att min nya pump dyker upp i veckan, helst imorgon!
 
 

Sista födelsedagsfirandet denna månad!

Igår fyllde min äldsta syster Jennie år! Vi fick komma dit ikväll på mat och fika :)
Som vanligt supergott att både äta och dricka!
Många ljus på tårtan numer..;)
 
 
 
Dagen började med ett dåligt injektionsset. Jag vaknade med ett bs på 14, det var bra längesen så jag förstod att något var galet. Jag provade att ta 1 E och den läkte bra nog med insulin! Så det var bara till att byta innan frukost.
 
Sen har jag och Björn städat mest hela dagen. Jag skulle ha gjort allt detta förra helgen men kom inte längre än att byta gardiner, plocka undan saker, sortera och fixa. Jag hann aldrig till dammtorka, dammsuga och torka golvet delen. Så idag fixade vi det mesta. Gjorde rent duschen, badkaret och handfatet och dess avlopp ordentligt, fan vad vidrigt. Tur man inte behöver göra det varje dag!
Jag glömde helt bort att äta under dessa timmar och blev såklart låg. Käkade två mackor och vips hade jag sen ett bs på 13 när vi kom hem till Jennie.
 
Sen har jag inte tagit något mer bs under kvällen. Fattar inte varför jag har så svårt att ta ansvar och verkligen kolla bs under kalastillfällen? Det är ju då som det verkligen behövs för att kunna korrigera höga värden!
 
Jag har pumpat in lite insulin efter vad jag tror har behövts, så lite har jag ju gjort. Men jag blir alltid så här vid kalastillfällen. Jag kopplar bort diabetesen totalt. Trots att man får lite dåligt samvete för att man vet att man gör fel, så kan jag inte låta bli att njuta och för en gång skull känna mig lite som "alla andra". :)

 
Skrev ihop ett fint litet meddelande till vårt älskade födelsedagsbarn ;)
 
 
Förrutom pengarna hon önskat sig till just ett löpband, fick hon de två sista böckerna i en triologi som hon önskat sig + lite annat smått och gott!
 
 

Träningsresultat

Oj! Har aldrig haft så "bra" värden som under detta träningspass! Och då menar jag aldrig!
Jag hade inte ett värde över 10?!
Dock är det för lågt för att jag ska orka ta i och ge mitt bästa. Jag snubblar på gränsen till låg och får därmed synstörningar, yrsel och har svårt att koncentrera mig och att få kroppen att hänga med. Det är svårt att inte snubbla över step up brädan, man blir så seg och klumpig när bs sjunker. Man har inte kontrollen över kroppen.
 
   
Innan middagen. Tog 1.5 E insulin   Det har inte stigit mycket sen middagen. 30 min tills träningen börjar.
och lät pumpen gå som vanligt.       Jag stängde av pumpen, alltså ingen mer insulintillförsel.
 
 
Sen sjönk bs lite innan starten.       Bs efter uppvärmningen. På väg uppåt
Trots avstängd pump. Jag drack      trodde jag..
av saften.
 
 
15 min senare visade bs så här.      Efter ca 15 min till kände jag mig riktigt risig.
Jag kände mig yr och                     Drack saft och satte mig ner en stund för att vila.
okoncentrerad, drack saft.
 
 
5 min senare kände jag mig lite      Efter 8 min var det på väg ner igen.
bättre. Provade att hänga på igen.   Nu var jag rejält trött och hängde inte med
Dock hade jag håll av all saft.          i samma takt som de andra överhuvudtaget.
                                                    Saft saft saft....
 
 
Träningspasset slut. Jag glömde     Jag och Anna brukar alltid prata en stund efter träningen.
pumpa in lite insulin så därför          Blev sen hem och när jag kom innanför dörren tog jag 1.5 E.
blev resultatet så här.....
 
Efter duschen åt jag två knäckemackor och tog 1 E till det, låg då på 11 i bs.
Gick och lade mig 30 min senare på 10 i bs.
Kommer inte ihåg, men någon gång under natten/tidig morgon låg jag på 6 någonting.
När jag vaknade kl 6 av alarmet låg jag på 4.1.
                                                  
 
 
Jag har alltid saft med mig, väldigt stark blandad. Förrut hade jag en genomskinlig flaska med saft i men jag skämdes så över att ta med den in i träningssalen. Alla andra hade ju vatten.. Så nu har jag införskaffat mig denna svarta så jag slipper skylta med saften. Folk fattar kanske ändå, men det känns ändå bättre för mig.
Jag fyllde upp denna med saft upp till bokstaven T, sen vatten ända upp. Väldigt starkt som sagt.
Den var slut när jag kom hem, och ändå låg jag ganska lågt i bs under stora delar av passet?
Kan ni förstå hur sjukt mycket kroppen gör av med?!
 
 
 

Step up

Ikväll ska jag träna step up!
Jag har tänkt på detta sen igår och det var det första som dök upp i mitt huvud när jag vaknade. Om det är av lycka eller rädsla kan jag inte avgöra, lite av båda kanske :)
 
Jag mår inte bra när jag tränar. Det var bara en endaste gång under förra terminens träningspass som jag hade bra bs före, under och efter träningen. Den gången var det så sjukt kul och jag orkade hur mycket som helst! Kändes som om jag kunde springa en mil efter passet, sånt sjukt energipåslag!
Så ja, jag förstår alla träningstokiga människor, jag vill också ha den euforiska känslan varje gång utan krångel!
 
Så här ser en dag ut då jag ska träna:
*Jag bör ha så bra bs under dagen som det bara går, för att få bästa start på träningen som möjligt
*Jag måste äta middag ca 1½ timme innan träning. Sen brukar jag göra lite olika med insulinet.
 Ibland tar jag 1 E och låter pumpen mata på som vanligt fram till träningen. Ibland tar jag 2 E och stänger av pumpen helt fram till träningen. Jag brukar ligga på mellan 10-20 i bs när jag börjar träna och då är jag oftast väldigt väldigt trött..
*Jag tränar aldrig med pumpen på, då får jag lågt bs inom några minuter.
*Sen kör vi igång och jag testar bs mellan 8-15 ggr under en timmes pass.
*Jag har en stor flaska med färdigblandad saft med mig. Den brukar vara tom när jag åker hem eftersom bs sjunker konstant under träningen.
 
Så fort träningen är slut kopplar jag på mig pumpen och tar 1 eller 2 Enheter, trots lågt bs. För så fort jag slutar röra på mig så stiger bs. Dels pga av all saft som ligger kvar i kroppen + insulinbrist eftersom jag inte har haft pumpen på mig de senaste 2.5 timmarna.. Så för att kunna stävja den enorma bs höjningen som väntar så måste jag pumpa in extra insulin.
 
Sen består kvällen av att följa upp bs och ta test för att se vilket håll det svänger åt samt justera med insulin när det stiger. Jag måste alltid äta något innan jag lägger mig och även kolla bs under natten. Jag brukar ibland kunna bli låg just på natten efter en träning.
Om man räknar alla timmarna man justerar bs/insulin och testar mm så är det ca 6 tim. Allt för 1 timmes träning. Så nej mina vänner, ibland käns det som om det inte är värt mödan.
 
Hur gör du när du ska träna?
 
Jag uppdaterar senare med resultatet av denna träning!

Ingen återvändo!

Och där skickades mailet iväg till min sköterska. Imorgon beställer hon hem en ny pump till mig! :D
Den kommer nästa vecka om jag har tur, då ska ni få se vilken det blev!
 
Me so happy!

Många förändringar, för mycket på samma gång?

Jag är inne i någon konstig period vad gäller bs. Jag har haft väldigt bra insulindoser på basaldosen på pumpen. Det har inte varit några problem. Det enda vi såg på sjukhuset var att jag skulle öka kvällsdosen lite. Det är nu gjort sedan några dagar tillbaka och helt plötsligt är jag jätte känslig för insulin. Jag gjorde en minimal justering, ökade dosen med 0.025 E. det är så gott som ingenting men ändå reagerar jag till tusen.
 
Jag lärde mig ett nytt sätt att tänka när det gäller bolusdosen (insulinet till maten) när jag var på sjukhuset sist.
Jag var så irriterad över de höga bs värdena som alltid dök upp efter jag hade ätit. Det är fullt normalt att bs höjer sig efter en måltid, men jag blir så otroligt trött av denna höjning.
Jag tar alltid normal bolusdos när jag äter, dvs alla enheter pumpas in på en gång. Min sköterska bad mig prova att ta hela måltidsdosen som förlängd bolus istället, dvs ta ex 5 Enheter fördelat på 30 min eller 1 timme.
Jag provade det samma dag till lunchen i skolan. Tog 5 E till fyra potatisbullar, sylt och mjök, fördelat på 1 timme.
Jag hade 6.4 i bs innan måltiden, 7.4 efter 30 min och sedan 6.3 efter 1 timme. Sen var jag låg efter ytterligare 30 min. Men jag fick det bevisat för mig att det går att göra något åt höjningarna som vanligtvis kommer efter maten! :)
 
Men enda sen dess när jag provat detta sätt att ta insulin blir jag alltid låg låg låg!
Inga höjningar efter maten, men det känns värre att alltid bli låg.
Jag har provat att ta hälften av den normala dosen jag hade valt, men blir fortfarande låg låg låg...
 
Vad ska jag göra?
 
Dock glömde jag att ta insulinet i tid vid lunchen idag, kom på 30 min efteråt att jag inte hade tagit något. Suck! Tog 2 E över förlängd bolus. Låg på 14 när det började och låg på samma under 4 timmar efter. Ovant att vara hög mitt i allt det låga. Men ofta när jag glömt att ta insulinet i tid så kan jag inte ta samma dos som jag hade tänkt fast 30 min senare, då blir jag alltid låg. Varför så känslig? Många andra diabetiker måste ta mer insulin vid sånna tillfällen. Jag vågade inte chansa på mer än 2 E idag, jag var på jobbet och hade inte tid att vara låg.
 
Trött var bara förnamnet..
 
 
 

Körkortsintyg

Dessa intyg en diabetiker måste ha från allt och alla gör mig galen!
När jag skulle ta körkort var jag (som alla andra diabetiker) tvungen att ha ett godkännande av min diabetesläkare och från Ögonmottagningen. Läkarna måste intyga att mitt Hba1c ligger bra och att jag sköter min diabetes. Ögonläkarna fotar mina ögonbottnar och ser efter om min diabetes har påverkat min syn och om det har bildats några "fläckar" på ögonbottnarna.
När allt är undersökt och godkänt får man intyg som man skickar in till transportstyrelsen.
 
Sedan måste jag fortsätta skicka in intyg från dessa instanser varannat år för att få behålla mitt körkort.
Jag fick ett brev för ett år sedan att jag skulle behöva skicka in intyg under 2013. Vart det brevet är idag har jag ingen aning om, trodde det var bland alla viktiga papper men icke.
Fick ett till brev för någon månad sen där det stod att jag var tvungen att skicka in intygen senast sista feb för att behålla körkortet.
Eftersom jag var till ögonmottagningen i oktober och fotade ögonbottnarna och det visade felfritt, ringde jag till dem och frågade om de kunde skicka intyget direkt. För att göra en lång historia kort så fick jag prata med en riktigt otrevlig kärring som inte fattade vad för intyg jag behövde. Hon bad mig återkomma när jag visste bättre. ?!
Jag vände mig till min diabetessköterska som hjälpte mig att ta kontakt med ögonmottagningen. Hon hade sagt samma sak som jag och den personen hade förstått direkt vad för intyg det handlade om.
Däremot får inte undersökningen vara mer än 2 mån gammal, så min sköterska bokade in mig på ett nytt besök hos dem. Känns värdelöst att behöva ta ytterligare ledigt från jobbet för att åka dit och göra en undersökning som jag redan vet kommer visa bra. Förändringar på ögonbottnarna kommer långsamt, därför gör man denna undersökning vartannat år! Och dessutom brukar de inte påverkas om man har bra Hba1c. Jag har till och med bättre värden nu än i oktober, och nu måste jag göra en till undersökning fastän förrra var felfritt!
Det irriterar mig för det kräver onödig tid och energi!!
Min sköterska har kontaktat min läkare och ska ordna intyg åt mig. Jag tackar verkligen henne för all hjälp, hon är bäst!
 
Jävla intyg!
 

Det gick bra!

Efter gårdagens inlägg kollade jag bs, låg på 14.8! Jag visste inte om det berodde på allt socker i tårtan mm eller om det var injektionssettet som satt fel så att insulinet inte kom in i kroppen ordentligt.
Jag pumpade in 2 E och sen kollade jag bs efter 15 min, då hade det sjunkit till 13.7. Alltså inget fel på injektionssettet! Skönt att veta eftersom det var dags för sängen. Om det hade berott på det sistnämnda hade jag varit tvungen att sätta en ny nål och vänta på att insulinet skulle komma in i kroppen och verka.
 
Slarvigt av mig, men jag orkar inte bry mig jämt!

När man måste lämna festen..

Idag fyller min syster Anna 26 år! Grattis! :)
 
Hela familjen var ditbjudna på em/kvällen. Vi fick både middag och fika som smakade fantastiskt gott! Vilken Lyx-måndag!
Kalas är inte direkt en diabetikers bästa vän. Jag har väldigt svårt att anpassa insulinet till det jag äter i vanliga fall, och det blir inte direkt lättare när det är en massa godsaker som serveras :)
Men jag äter det jag vill ha och försöker pumpa in en lagom mängd. Det är säkert lättare om man verkligen kollar bs före och efter man äter något, men jag var lite lat.
Jag tog inget test innan middagen och chansade på en dos jag trodde skulle bli bra. 
Dock kände jag att det var något konstigt vid injektionsstället eftersom det gjorde ont när insulinet kom in i kroppen. Det kändes som om någon stack mig med en nål så fort det injicerades. Kände efter vid plåsterlappen att det var blött och det luktade insulin. För er som inte vet luktar insulin väldigt starkt och äckligt, en doft jag lätt känner igen!
Slutsatsen av detta: Läckande injektionsställe=byt fort, annars fortsätter bs att stiga om inte insulinet kommer in i kroppen.
 
Men jag var inte snabb av mig på att byta. Eftersom vi bor så nära varandra tänkte jag inte släpa med mig någon väska med extra insulingrejer, trodde inte att jag skulle behöva dem ikväll. Tji fick jag! Jag stannade nästan en timme till efter upptäkten innan jag gick hem och bytte injektionsställe. När jag kom tillbaka tog jag ett prov som visade 14.8, jag får skylla mig själv för min slarvighet. Men jag orkade inte vara besatt av siffror och korrigerinsbolusar ikväll! Jag unnade mig en kväll "ledigt", fel val av kväll när det är kalas. Men så är det.
 
 
 
Till fikat serverades tre olika tårtor. Behöver jag säga att min syster älskar att baka? Som tur är, är hon väldigt duktig på det också! ;) Jag fick en väldigt god glutenfri tårta med grädde, marängbotten, mandelspån, blåbär, jordgubbar mm, you name it! Jag tog en tårtbit, trots mitt blodsocker, och pumpade in 3 E. Jag har inte tagit något prov efter detta. Vet inte ens om det nya injektionsstället fungerar egentligen?
 
Så jag antar att jag ska sluta skriva nu och ta tag i verkligheten innan det är dags för sängen.
 

Helgen

Jag är nöjd med helgen, trots utgångsläget :)
Det ordnade upp sig, magsjukan är borta!
Så igårkväll åkte jag hem till Gåvastbo och hängde med mamma, pappa, Mia och Maja :)
Myslördag indeed!
 
Vi år god mat, gosade med Maja. Fick höra henne skratta högt för första gången, se henne vända från rygg till mage! Och självklart det mysigaste som finns, att ge henne välling :)
Det finns inget bättre än att mysa ner sig i soffan och ge henne det.
Underbara lilla människa! <3
 
Natten spenderades där och vi fick världens brakfrukost när vi vaknade!
Blodsockret har legat mellan 3-10 hela tiden, varit låg ca 3 ggr.
Tror det beror på felberäkning vad gällande insulindosen till måltiderna.
Sista gången jag var låg satte jag mig i soffan och väntade på fikat som de höll på att göra i köket. När de kom med det hade jag domnat bort i ryggen och rumpan, hade ett bultande hjärta och svettades och såg bara en massa svarta prickar. Vidrig känsla!
Som tur var serverades skorpor med MARMELAD och ost, jag panikåt några stycken och hann inte riktigt njuta av smaken. Men blodsockret ordnade upp sig.
 
 
Nu är jag och katterna hemma i Månkarbo igen, tillsammans med en trött och sliten Björn :)
 

Bäst att kolla först!

Jag kände mig låg när jag vaknade imorse. Tur att jag kollade bs innan jag hällde i mig saft! Som jag har sagt förut, när man är nyvaken kan det vara svårt att känna av blodsockret. Lika bra att ta ett prov.
Det säkra före det osäkra! :)
 

Trapphylla!

Monterade min trapphylla idag!
 
Love it!
Den ska stå i sovrummet, men jag inväntar manlig hjälp för att få fast den i väggen ;)

Lördag!

Kände att jag var tvungen att lägga ut förra inlägget för att folk ska förstå vad jag ska skriva nu! :)
Medans jag har varit magsjuk så har jag märkt att jag har en ganska bra Basaldos i pumpen.
Nästan alla mina bs har varit under 10 och det känns väldigt bra. Skönt att man lyckas med något! :)
 
Jag mår mycket bättre idag, har inte känt av några tecken på magsjuka so far.. :) Tack och lov!
Jag har äntligen fått lite ny energi! Så nu ska jag städa huset, det ser inte så bra ut här hemma..
Kul lördagsgöra :P
 
 
Fy vad ensamt och tråkigt jag hade igårkväll! Björn drog ju iväg till Hassela med kompisar.
Tur att jag hade sällskap av dessa sköna grabbar i alla fall :)

Basaldos och Bolusdos

I pumpen finns det olika doser med insulin kan man säga. De är BASALDOS och BOLUSDOS.
 
 
Basaldos kallas den dos som pyttsar ut lite insulin var 3:e minut i kroppen under 24 timmar.
Så här ser mitt basalprogram ut:
Jag väljer själv hur mycket insulin jag vill ha i timmen och programerar pumpen efter det.
 
Jag kan se hur många Enheter totalt jag får under 24 timmar, dvs 23.88 E. Det visas överst i rutan.
På natten har jag som minst insulin och just 0.875 E är en väldigt bra dos för jag har bra bs när jag sover.
Under helgerna har jag lagt in i pumpen att den ska börja ge extra insulin vid 8 på morgonen. Kroppen kräver mer insulin när vaknar. Varför har jag dålig koll på.
Sen fortsätter det under dagen med olika doser. Dessa är inställda efter mina någorlunda fasta rutiner på jobbet. Vid 11.30 har vi lunch tex och då ger pumpen mig lite extra insulin.
 
Det jag märkte på alla diagrammen som vi lade in hos sköterskan sist, var att mina kvällsvärden ofta var runt 10-12. Det ville jag få ner och har därför ökat dosen lite på kvällen. Nu ska jag utvärdera och se om det har varit bra. Jag ska bara bli helt frisk och återgå till mina vardagliga rutiner efter magsjukan, jag har inte direkt ätit och rört mig som jag brukar dessa dagar så det vore fel av mig att utvärdera det just nu.
 
 
 
BOLUSDOS kallas den dos med insulin du tar när du tex äter eller tar extra för att få ner blodsockret.
Den kan du ta på många olika sätt!
Normal bolus: Du ger en exakt mängd insulin på en gång genom att gå in i en meny och välja där. Du ökar dosen med 0.05 insulin vid varje tryck. Det är så små mängder som man kan justera med, det kan man inte med sprutor.
Med sprutor kan du reglera med hela och eventuellt halva Enheter åt gången, vilket är 0.5 eller 1.00.
 
 
 
Audiobolus: Du ger den valda mängden insulin på en gång, men genom en snabbknapp. Du behöver inte gå in i menyn för att trycka in den mängd du vill ha. Den ger 0.5 E per tryck. Snabbknappen sitter på sidan där jag har min tumme. Den använder jag mig av ca 90% av alla gånger. Jag kan ha den kvar i fickan och lyssna efter pip som hörs vid varje knapptryckning och sen bekräfta rätt insulindos. Enkelt och smidigt om man inte vill ta fram den vid bordet.
 
 
 
Kombibolus/förlängdbolus
Den här funktionen är till för att kunna fördela insulinet som du vill ta till ex middagen, fast under en längre tid. Det är bra att använda sig utav denna när du äter långsamma kolhydrater eftersom kroppen behöver insulinet under en längre tid då.
Du kan tex välja att ta 5 Enheter och att dessa ska pyttsas ut i kroppen under 0,5 h, 1h, 1,5h, 2h osv...
 
Det finns många bra funktioner i pumpen!

Magsjuk

Jag har varit magsjuk sen i tisdags. Eller ja, det var då det drog igång på riktigt. Jag mådde illa, var hängig och hade ont i huvudet under söndagen till och från. Samma under måndagen mot em/kväll.
Jag är så uttråkad så det finns inte!
Jag ringde till vårdcentralen i morse för jag tycker det är konstigt att det håller i sig så länge. Hon sa att det hade ringt in en annan person igår som verkar ha samma som jag. Den personen hade dragits med detta sen i lördags.
Så ja, magsjuka är det ingen tvekan om sa hon. Jag måste stanna hemma minst 48 timmar efter sista tecken, sen kan jag jobba igen. Det vill säga att detta måste vara sista dagen jag mår dåligt, annars får jag inte jobba på måndag.
Det värsta är att jag vet att jag behövs på jobbet, mer än någonsin. Nu är alla barnen tillbaka från jullov och vi måste lägga nya scheman mm. Det känns förjävligt att vara hemma!
 
 
Jag märker en otrolig skillnad på att ha insulinpump istället för sprutor när jag råkar ut för magsjuka.
När du har sprutor måste du fylla på med nytt insulin vissa klockslag eftersom det gamla tagit slut. Vid dessa tillfällen då du ska ta sprutan måste du också äta. Inte så kul när man är magsjuk, inte sant?
När man har pump så pyttsar den ut en liten mängd insulin var 3;e min så du är aldrig utan din medicin. Du klarar dig utan att äta om det behövs!
Men det är säkert skillnad på sprutorna idag än när jag hade dem, det är 10 år sen sist. Det har ju kommit nya långtidsverkande sen dess tex.
 
 
 
När jag var liten hade jag sprutor och hamnade alltid på sjukhus när jag hade magsjuka. Jag åt inget och var därför tvungen att läggas in med dropp. Jag hatade detta. Speciellt när jag kom upp på mellanstadiet och var tvungen att övernatta där själv utan någon jag kände. Det gjorde mig osäker att inte ha en fast och trygg punkt vid min sida när jag mådde dåligt. Usch, det är inge kul på sjukhus, speciellt inte när man ligger helt isolerad.
 
 
Björn har också varit dålig i veckan, men inte lika som jag. Han känner sig helt frisk och har inte haft några symptom sen två dagar tillbaka. Han är på jobbet nu och helt plötsligt så blev allt ännu tråkigare...
Dessutom ska han och två andra kompisar till oss upp till Hassela ikväll. De har bokat stuga och ska åka skoter hela helgen. Så här hemma blir det galet tomt och tråkigt kan jag tänka mig.. 

Vilken pump?!

Det här med att välja en ny insulinpump är ju nästan lika svårt som att välja en ny bil! :)
Man vill ha de bästa funktionerna, det snyggaste utseendet, lättaste injektionssetten, enkla menyer mm.....!
Just nu har jag en Animas. De jag har att välja på till nästa gång är en Animas Vibe eller en Medtronic.
Båda kan kopplas upp till cgm mätning.
 
Jag är 90% säker på färgen på pumparna! Om jag väljer en Animas blir det en grön metallik. Väljer jag Medtronic blir det en lila.
 
Det som är till stor hjälp för mig just nu är min kära vän Gisela! :) Hon har Medtronic pumpen och kan därmed berätta för mig vilka fördelar respektive nackdelar den har. Och jag har en större möjlighet att jämföra den med min egen! Vi pratade på telefon igår, 1 tim och 20 min diabetes :) Underbart!
 
Jag hade en Medtronic innan pumpen jag har nu. Jag kan inte minnas annat än att jag var relativt nöjd. När det var dags för mig att välja en ny pump så fick jag den här Animas presenterad för mig, det nya var att den hade färgskärm och injicerade insulinet snabbare än den tidigare. Värt att prova tänkte jag!
Vissa saker är jag mer än nöjd med, andra inte. Vi börjar med det tråkiga!
 
 Animas
Nackdelar:
*Det finns ingen "back knapp", jag måste alltid bläddra längst ner i menyn och trycka på åter för att komma till föregående sida. Det tar onödig tid och är rätt irriterande.
*När jag ska sätta ny nål måste jag vinkla den på ett visst sätt för att den inte ska hamna för ytligt för då kommer inte insulinet fram som det ska.
*Den är lite större/tjockare än medtronics pump
*Långa nålar som används vid injicering 
 
Fördelar
*Injektionssetten är engångsmaterial, jag behöver inte ha någon speciell inskjutare för varje gång jag ska byta nål. Kan vara värt att tänka på om man är på tex jobbet och har glömt insjutaren hemma !
*Den injicerar insulin snabbt
*Vid plåsterlappen på magen finns en genomskinlig ruta precis där slangen går in i magen-där kan man ha koll på om det börjar bli infektioner och kan snabbare häva dessa genom att agera i tid!
*Det finns en funktion som kan vara till hjälp vid kolhydratsräkning. Berättar mer om det i ett annat inlägg, det är så krångligt att förstå. Den hamnar på positiva listan även om jag inte använder den, men den finns!
*Man kan använda vanliga alkaliska batterier i den. Så skulle inte jag vara hemma när batteriet måste bytas kan jag köpa nya på macken. På Medtronic måste man ha litiumbatterier. Dem beställer man hem från apoteket. Litiumbatterierna håller längre, alkaliska måste man byta ut oftare.
*Skärmen är i färg
*Den är väldigt lätt att förstå sig på när den är kopplad till cgm- många viktiga,enkla och tydliga funktioner som är viktiga att läsa av!
 
 
Pumpen från Medtronic
Nackdelar
*Den injicerar små delar av bolusdosen åt gången, det tar ganska lång tid.
*Den är inte i färg
*Man måste ha med sig den berömda "äggkoppen", namnet på injektionshjälpen vart du än är utifall du skulle behöva byta nål.
*Man ska kunna beställa hem engångs injektionsset där det finns en ny äggkopp i varje förpackning, kan vara bra att ha med sig utifall. Men har hört att de inte är så bra, men kan fungera tillfälligt.
*Äggkoppen hakade upp sig för mig ibland
*Det finns ingen chans att se där slangen går in i magen, därmed svårare att upptäcka infektioner mm.
*Endast Litiumbatterier går att använda i pumpen
 
Fördelar
*Den är mindre och smidigare
*Det är kortare nålar
*Det är större chans att nålen/slangen hamnar rätt i magen pågrund av den säkra äggkoppen som du inte behöver vinkla för att skjuta in nålen rätt
*Det finns en enskild kanpp för att backa när man knappar i menyn.
*Det finns en speciell blodsockermätare som skickar över värderna du tar i fingret till pumpen. Det finns vissa fördelar med detta, men jag vet inte så mycket mer, det är värt att kolla upp!
 
 
Jag kan såklart ha skrivt något fel om pumparna från Medtronic, men det som står är vad jag har hört. Det var 4 år sen jag hade en sist, saker kan ha förändrats sedan dess.
 
 
Det är så sjukt mycket tankar i omlopp!
Det är många saker jag skrivit om som verkar vara småpotatis, men för mig är det viktigt!
Det kan vara saker som jag stör mig på som kan vara jobbigt att leva med i 4 år.
Jag funderar vidare...

Sjukhusbesök

I måndags var jag till sjukhuset och lämnade tillbaka lånepumpen. Sorgligt!
Sköterskan förde över alla diagrammen och en massa annan information från pumpen till datorn,
väldigt intressant!
Man kunde tex se när jag kallibrerade pumpen med bs mätaren, hur många % bolus samt basal jag tog varje dag (bolus=insulinet jag pumpar in själv, tex när jag äter mm. Basal=det insulin som matas in automatiskt via pumpen under 24 timmar efter de inställningar jag gjort), medelvärde på bs och mycket mer.
 
Som diabetiker är detta så sjukt intressant! Alla värden såg jättebra ut, min sköterska var nöjd med resultaten trots toppar och dalar. Vi utvärderade dem och pratade om hur jag skulle kunna få dem att bli ännu bättre.
 
Under de här tre veckorna som gått med pumpen så har jag lyckats sänka mitt Hba1c, igen!
Från 6.8 till 6.6!!
WOW!
Mäkta stolt!!
Nu när jag har 6.6 i värde motsvarar det att jag har ca 9 i blodsocker som medelvärde.
 
Jag knäppte en bild på Hba1c värden. Så här ser de ut.
OBS jag har skrivit mina Hba1c i gamla värdesystemet eftersom jag tycker det är knepigt att förstå mig på det nya. Jag har 58 i Hba1c, men som ni ser i tablellen så motsvarar det 6.6!
 
 
 
Väldigt suddig bild! Jag har som sagt 58, jag hamnar precis i det röda utanför den gröna markeringen. Mitt nya mål blir att ta mig in i det gröna området!
 
Vi pratade vidare om ny pump också. Min sköterska har kontaktat företaget som gör dessa pumpar som jag lånade och frågade vad kraven var att man skulle få en. De sa att man inte kunde det! Om man inte köper sändaren och injektionssetten själv vill säga. Själva sändaren kostar 3000 kr och sen varje set 120 kr och den byter du en gång i veckan. Upphandlingar mm var inte färdiga så det kunde inte svara på om man någonsin ska kunna få dessa kostnadsfritt. Så just nu har vissa sjukhus köpt in sändare och lånar ut till patienter då och då för att man ska kunna få en bättre bild av sin sjukdom och se hur kroppen fungerar.
Däremot kan jag få beställa hem en ny insulinpump med funktionen att kunna koppla upp sig till en sändare. Så när jag väl får låna en cgm igen så kan jag använda min egen pump och endast låna sändaren samt injektionssetten från sjukhuset.
 
Så nu är valet mitt. Att skaffa mig en sådan pump samt egen sändare? Eller bara pumpen? Eller en annan sorts pump, en liknande som jag har haft förrut?
Jag står i valet och kvalet, ska skriva mer om detta i ett annat inlägg tänkte jag.
 
 

Kvalitetstid!

Björn är i Hälsingland denna helg. Han skulle hjälpa till att röja i skoterspåren och därför följde inte jag med upp, visste inte vad jag skulle göra om dagarna medans han var borta och jag var inte så sugen på att såga träd och kapa sly hela dagarna.. :P
 
Så jag åkte till Karin igår! :) Hon har flyttat till en studentkorridor i Uppsala. Det var väldigt längesen vi träffades sist, det var i november innan hon skulle åkta till Thailand.
Vi lagade tacosgratäng som blev supergod. Till det drack vi först en flaska jordgubbsvin :)
Efter vi hade ätit kom Karins kille Johannes dit. Första gånger jag träffade honom, det var trevligt :)
Allt eftersom kvällen gick öppnade vi en till flaska med jordgubbsvin. Fick feeling och tog några shottar var av Karins hemgjorda turkiskpepparshot, som hon blandat med rom. ;)
Sen drack jag en öl och två glas av sour appel som Karin hade.
 
Kvällen gick så himla fort! Vi spelade våghals och satt och snackade medans vi drack :)
Jag glömde dock inte att äta innan vi gick och la oss! Nog för att bs var högt den större delen av kvällen och natten, men man kan aldrig vara nog för säker. :)
Jag blir alltid extra rädd för lågt bs under natten när jag sover borta, och hade en hel flaska med färdigblandad saft vid sängen. Sen sov jag med pumpen i händerna för att vakna av om den skulle varnade för högt eller lågt bs. :)
 
Dock var det ingen fara, vaknade vid 8 och hade 13 i bs, tog lite insulin och somnade om. Sen vaknade jag på 9.
 
Vi startade dagen med varsin resorb och en brakfrukost till filmen ET! Jag har inte sett den filmen sen jag var väldigt liten, kärt återseende ;)
Sen hängde vi och bara umgicks tills det var dags för mig att åka till EM och hämta ut min nya trapphylla! Nu står den i hallen och väntar på att bli ihopskruvad. Frågan är om jag vågar ge mig på den själv eller vänta tills Björn kommer hem.. Jag har inte haft bra erfarenheter av att skruva ihop möbler direkt..
 
Annars avnjuter jag kvällen med en kopp te och ska titta på en ny serie som jag har lånat hem :)
 
 
 

Snart är det dags

Kom och tänka på att jag snart måste lämna tillbaka lånepumpen till sjukhuset. På måndag är det dags!
Det känns ganska tungt. Nu har jag vant mig vid den och man får verkligen sitt bs svart på vitt. Jag hoppas att min sköterska kan hjälpa mig att få en pump med cgm mätning! :)
Inte nog med att den underlättar massor för mig i min vardag! Den skulle även vara till stor hjälp vid exempelvis träning/(och i viss mån även promenader) som i dagsläget inte fungerar alls för mig, jag har alltid dåligt bs och mår dåligt av omställningarna i kroppen. Tänk om jag får ha cgm mätning och kan se hur bs ändrar sig före, under och efter träningspassen. Det skulle öka min förståelse och kunskap om min egen kropp.
 
Och tänk bara vilken trygghet det har varit de gånger jag har druckit alkohol! :) Då har jag haft kontroll över bs hela tiden och korrigerat då jag märker det börjar stiga allt för mycket. Samt snabbt kunnat avläsa under natten då jag vaknat till och se via pilarna om det är stabilt eller är på väg upp eller ner.
 
Åh jag vill, jag vill, jag vill ha en pump med cgm mätning! :)
 
 

Tredje gången gillt, eller?

Jag har haft väldiga problem med nålbyte idag!
Den som jag har haft några dagar började göra ont och jag såg att det kom lite blod vid injektionsstället. Det var bara att byta. Satte den nya nålen på vänstra höften imorse, låg på 9 i bs innan bytet och pumpade in 4 E till frukosten. En timme senare hade jag 18 ?! Då fatta man ju att det var nått galet. Skulle byta nål igen men insåg att jag inte hade några fler med mig till Karin där jag sov inatt. Crap!
Men jag hade inte tagit bort det gamla injektionsstället än så jag kopplade tillbaka till den för stunden och pumpade inte några E som gjorde sjukt ont! Dock gjorde det verkan och bs sjönk med en himla fart ner till ca 9.
När jag kom hem gjorde jag ett nytt försök, på vänster höft igen. Låg på 9 innan och efter en timme hade det ökat till 16?! Suck!
Bytte nål IGEN.
Nu sitter den på magen och jag har inte märkt av att bs har gått ner än.. Varför?
 

Nyårsdiagrammet!

Firade som sagt nyår hos Therese och Fredrik :) Vi åt trerätters middag där det serverades:
Förrätt:
Toast skagen.
Varmrätt:
Baconlindad kycklingfilé som var fylld med bla fetaost och soltorkade tomater. Till det serverades klyftpotatis, grönsallad, creme fraiche och rödvinbärsgele.
Efterrätt:
Vaniljpannacotta med varma hallon.
 
Allt var jättegott och man behövde inte gå hem hungrig direkt ;)
 
 
Det var riktigt kul att se direkt i pumpen hur mitt bs ändrades under alkoholintaget!
Det steg, såklart, men inte över 21!  Nog för att 21 är högt,
men inte under en sån här kväll där det dricks söta cider mm.
När jag har druckigt förr och endast haft tillgång till att ta bs i fingrarna så har alltid bs varit mellan 20 och HI-
(HI= mätaren kan bara mäta socker över 30, Har du över det visar den HI)
Och ska jag vara ärlig så glömmer jag oftast bort min diabetes när alkoholen väl slår till. Man har så kul och pratar med folk hit och dit.
Jättedumt, jag vet! Men något/några bs under kvällen brukar jag oftast ha. Ibland kommer jag ihåg att ta en extra sväng till väskan och ta ett prov när man ändå ska hämta en till cider typ.
Det jag är sämst på att komma ihåg är att ta insulin till det jag dricker. Och då är det inte konstigt att bs stiger såklart!
Någon/några ggr under kvällen kan det slå en att pumpa in lite insulin och då drar man i med ca 5 E på en gång =mer än vad jag tar till en måltid oftast. Men cider är så sött så 5 E räcker inte så långt.
Men som jag sagt tidigare ska man vara försiktig med att ta för mycket insulin eftersom blodsockret kan sjunka ganska kraftigt under natten då du sover efter festen.

Med hjälp av pumpen denna gång gick det väldigt bra. Jag är nöjd med bs överlag. Det var mycket lättare att ha kontrollen när jag enkelt och smidigt kunde se vad jag hade i bs och vilket håll det var på väg åt. Då korrigerar man det med några knapptryckningar och jag kunde lugnt festa vidare och njuta av kvällen :)
 

Det är väldigt viktigt att äta under kvällen men framförallt innan du går och lägger dig. Då har kroppen lite extra kolhydrater att jobba med och bs sjunker inte lika lätt och blir då mer stadigt när du sover.
När vi kom hem åt vi smörgåstårta, hur gott ;)
 
 
 
Maria, Therese, Jag och Pernilla runt tolvslaget :) Grabbarna sköt raketer :)
RSS 2.0