Nyårsafton

Åh vad jag njöt av min födelsedag igår! God mat, fint sällskap, fina presenter, fina blommor, många grattishälsningar och mycket mer! Familjen stannade till 00-01 snåret. Vi spelade kort och hade det mysigt :)
 
Jag fick bland annat skridskor, hjälm och kudde + silvertejp. Nu blir det åka av! ;)
 
Blodsockret höll sig under tio ganska länge, sen steg det till 17 efter smörgåstårtan. Jag räknade dåligt och pumpade in alldeles för lite insulin! Men det sjönk efter nån timme då jag korrigerade. Dock blev jag låg i natt igen. När man pumpar in extra insulin så där på kvällen för att det är högt,
då blir jag nästan alltid låg under natten.
 
Imorse blev det god frukost serverad, smörgåstårta och skogsbärste ur finna tekannan! Man får passa på att unna sig innan alla nyårslöften om sundare livsstil och mer träning infinner sig ;) Som någon sa "det är inte maten man stoppar i sig mellan jul och nyår som räknas,utan den som man äter mellan nyår och jul!"
 
Min frukost Björn kom med igår. Älskar tekannan!
 
 
Idag vankas det nyårsfirande hemma hos Therese, Fredrik och Melwin, tillsammans med Tjomme, Maria och Pernilla :) Jag ska göra mig iordning och packa ihop allt som ska med.
Jag köpte en nyårsklänning redan innan jul och det är så skönt att inte behöva ha klädpanik som alla andra år. Tänk att det är ständigt återkommande! I mellandagarna köpte jag även en jättefin tröja i i svart med spets upptill och urringning i ryggen, den hade jag igår, superfin!
 
 
Det ska bli spännande att se hur blodsockret svänger ikväll under alkoholintaget! Jag har inte druckit nått märkvärdigt mer än någon öl till maten eller på kvällen sen jag fick lånepumpen. Ikväll blir det cider som är sött som sjutton. Jag kommer garanterat ha ett dåligt bs hela kvällen, men jag unnar mig en festkväll och tänker inte få nån större panik över skyhöga siffror!
Man ska faktiskt vara försiktig med att pumpa in för mkt insulin när man dricker alkohol, det kan leda till låga värden under natten och det är svårare att känna av och vakna av dem när man är berusad.
Det kan leda till koma.
Därför ska man inte sova själv!
 
Hoppas ni alla får en underbar kväll!
Gott nytt år!
 

Min födelsedag!

Hipp hipp hurra, idag är det min 23 års dag! :)
 
 
Jag har sovit väldigt dåligt inatt, haft lågt bs två ggr. Så imorse sov jag som en stock när jag vaknade av ett himla skrålande i hallen. Det var Björn som hade slagit på "Ja må hon leva" på Spotify och kom med frukost på sängen! :D Jag fick en tekanna som jag ville ha och Björn hade kokat ihop lite piggelinte. Till det serverades två mjuka mackor med grönsaker, majonäs, räkor och citron! Samt ett kokt ägg vid sidan av. Björnen kan han :)
 
Jag skrapade trisslotter till frukosten, jag vann 120 kr! Hur ofta brukar man vinna på triss??
 
Dock har jag varit låg 4 ggr under dagen hittils, inget bs över 10. Det tar tydligen på krafterna att göra smörgåstårta ;) Vi har gjort 4 st så nu hoppas jag att gästerna blir mätta och belåtna.
 
Ha en fin dag alla, det ska jag ha! :)

Jul i Hälsingland

Nu är vi hemma efter några dagar i Hälsingland hos Björns familj :)
Vi åkte till Björns syster på annandagen för att träffa hela familjen och fira jul med dem. Men vi kom upp lite för tidigt så vi gick några timmar på stan i Hudik innan. Det var så himla mysigt och vi köpte lite saker,
en del fyndade vi på rean :)
Sen bar det av till Forsa och där bjöds det på god mat och många klappar delades ut! Jag och Björn var kvar en bra stund efter att alla hade åkt. Vi umgicks, färgade hår och åt ost och kex ;)
 
 
 
Så här var mitt bs under julfirandet! Alla toppar efter att vi ätit något..Diagrammet visar bs under 24 h.
 
På torsdagen åkte jag och Björn på en lång skotertur! :) När vi åkt en bit fick vi sällskap av några som visade sig vara släkt med Björn! Hur man lyckas träffa varandra för första gången mitt ute i skogen alltså.. haha :)
Jag blev inte klok på mitt bs under hela den tiden vi var ute. Kolla vilken jojjo!
 
 
 
Det är inte lätt att planera en skotertur, men att det kräver energi är ju ingen snack om saken.
Diagrammet visar först att jag hade lågt bs till frukost. Det steg till 15 eftersom jag tog mindre insulin när jag visste att vi skulle ut och åka skoter. Vi åkte iväg och redan efter en bit kände jag att det började sjunka. Efter mindre än 1 tim hade jag bs på 4! Även fast jag hade stängt av insulintillförseln ett tag. Så vi fick lov att ta en fikapaus på berget :) (tog inget insulin till det)
Efter det steg bs väldigt snabbt, låg på 19 efter ca en timme. Då pumpade jag i 2 E insulin. Då sjönk jag under 4 inom en timme igen. Då åt jag druvsocker mm igen och steg till 15 inom kort...
Jag reagerar otroligt starkt på ingenting!
Så tråkigt att jag inte får till det. Det var väldigt jobbigt att försöka hålla sig kvar på skotern när jag var låg,
man har inga krafter alls.
Här är vi på berget, jag var tvungen att vila eftersom jag var låg så Björn passa på att hoppa av och fota :)
 
 
 
 
På fredag morgon blåste det nästan storm! Jag var glad att jag hade bokat in en shoppingdag med svärmor i Hudik istället för en skotertur. Så Björn åkte ut med några kompisar medans jag drog iväg på egen hand. Första gången jag körde själv i Hälsingland tror jag :P
Vi hade en väldigt bra dag på stan. Handlade massor av fina saker! :) Men bra sopslut var vi båda två när det var dags att dra sig hemåt, till och med jag tackade nej till att åka till Albert och Herbert, och då är jag trött vill jag lova!
På kvällen blev vi bjudna på Tacos hemma hos Björns mamma och Krister. Mycket gott och trevligt. Och jag fick en väldigt fin present, en hemgjord gammaldags pall! :) Tack för den!
Hade nästintill perfekt bs under hela dagen, enda toppen kom efter att vi hade ätit och då steg det endast till 12 och sen ner till 5 igen! :) Dock blev jag låg på slutet, men det ordnade upp sig ganska snart.
 
 
 
Kolla in bs efter en natt. Tänk om det kunde vara så en hel dag ;)
 
Lördagen startade med att jag blev firad vid frukosten av Björns pappa och Birgitta :) Fick pengar och trisslotter, tack och bock! Lotterna ska skrapas till frukosten imorgon :)
Vi var och hälsade på Birgittas mamma och gav henne julklappar också innan vi åkte hemåt. På vägen stannade vi och åt middag på Dinners vid Gävle bro. Så många gånger man har åkt förbi där men aldrig stannat för att äta. Lite kul att se alla bilarna åka under en :)
Sen storhandlade vi inför kalaset imorgon. Det ska bjudas på smörgåstårta!
Mamma och pappa kom över och hjälpte oss lite med att förbereda tårtorna, men det mesta gjorde Björn eftersom han är så duktig på det :)
 
Det mesta är klart för imorgon, det är lite småstädning och garnering av tårtorna kvar. Sen kan gästerna komma. Sista natten som 22 åring nu!
 

Den 25:e

Idag har vi bara tagit det lugnt, så himla skönt att inte göra nånting!
Jag är himla trött sen gårdagens bs, jag vågar inte lägga ut någon bild från pumpen. Det är ju hemskt vad påtagligt det blir när man ser diagrammen. Undrar hur kroppen mår efter allt detta....
Jag och Björn sov till 11 idag, sen har jag hunnit sova en timme till sen dess!
 
Annars då?
Jo Björn provade Sodastreamern som jag gav till honom i julklapp, gott blev det. :)
 
Vi hjälptes åt att skruva ihop min klädhängare, den blev kanon, jag är supernöjd!
Jag satte igång och skulle montera min trapphylla också, men den var skadad så vi lär in till EM och byta ut den. Jag hatar sånt, vill att allt ska vara helt och fungera på en gång!
Men men, den som väntar på något gott.... :)
 
 
Nu är vi klara för att bege oss hem till mamma och pappa. Familjen är samlad och vi ska äta julbord och umgås. Alltså ingen utgång för våran del, men jag tror det kommer bli ett himla drag i stan ikväll! :)
 

Julafton

God Jul!
 
Julafton tillbringades hos Anna och Adde :) Först gick jag och Björn över dit på julfrukost. Sen var vi hem en sväng och slog in lite julklappar mm innan vi gick tillbaka dit och träffade resten av familjen Lindström :)
Det kollades på Kalle Ankas Jul, spelades spel, åts julbord och julgodis med massor av gott mm. Julklapparna delades ut på kvällen och jag fick en del saker jag önskat mig. :) Bland annat en vit trapphylla och en vit klädhängare! 
 
 
 
 
 
Och det är som sagt inte helt lätt att ha kontrollen över bs när man har en infektion i kroppen, speciellt inte när det kombineras med julafton! :)
 
Gårdagen startade dock med bra bs, hade inte över 10 fram till ca 16 snåret! :)
Trodde att blodsockret skulle stiga till skyarna efter julfrukosten som intogs hos Anna och Adde. Jag drack ett glas o´boy och åt glutenfritt vörtbröd med julskinka. Men en timme senare blev jag låg och fick stänga av pumpen ett slag och dricka saft..
När vi tittade på kalle Anka slank det ner någon chokladbit eller två och jag fick ett bs runt 13 någon timme. Eftersom jag då pumpade in extra insulin pga godiset så blev jag låg inom kort.
Jag låg ganska bra till när det var dags för julbordet! :) Men blev låg efter det också..
Sen steg bs ganska mycket och var svårt att få ner. Men efter några timmar var det återställt. Då var det dags för en julmacka och jag pumpade in för mycket insulin, blev låg när jag skulle sova...
Drack en del saft och när jag sen vaknade på 16 kl 5 på morgonen kände jag mig ganska matt.
 
Slutsatser av detta?
Jag måste skaffa mig mer koll på kolhydratsräkning så att jag inte tar för mycket insulin till det jag äter!
Då tror jag att jag skulle klara mig från dessa bs svängningar lite bättre.
Lära mig kolhydratsräkning - Nya nyårslöftet!
 

Bs höjning och sänkning

Jag är fortfarande sjuk, herregud vad det håller i sig!
Sen två dagar tillbaka så har jag bara 37 i temp om jag inte gör något speciellt. Men så fort jag börjar röra på mig så får jag 38 direkt. Plus att jag vaknade med en himmelsk snuva och halsont. Tror bestämt att jag kommer vara sjuk över julen också.
 
Blodsockret har åkt upp och ner som en bergochdalbana under dessa dagar. Det är jättesvårt att veta hur mycket insulin min kropp behöver just nu under infektionstiden. Men jag gör mitt bästa :)
 
Björn åkte till Hassela igår för att lämna skotern. Om han inte gjorde det nu skulle vi inte kunna få upp den till jul eftersom kärran behövs i Tierp under mellandagarna. Mamma och pappa var hem till mig på kvällen och höll mig sällskap, trevligt! :) Vi åt varma mackor bland annat, gott! Men oj vad det ställde till det för bs.

Det höjdes till 22 innan jag skulle lägga mig och jag pumpade in bra mycket insulin. Det som är svårt och lite obehagligt med detta är att man pumpar in insulin som bara sjutton för att få ner bs, precis innan man ska lägga sig. Så bs kommer att sjunka, medans du sover. Frågan är om du vaknar om det blir för lågt?
Det var extra jobbigt igår eftersom Björn inte sov hemma. Vem ska då upptäcka och hjälpa mig om jag nästan hamnar i koma?
Det var bara att ställa klockan upprepade ggr och kolla till sockret under natten,¨Det är skönt nu när man bara kan trycka på en knapp på pumpen och direkt se vad sockret är + om det är stabilt eller håller på att stiga eller sjunka!'
Sänkningen gick bra, kl 6 låg jag på 6.1 igen. Skönt!
Sen vaknade jag kl 9 av att pumpen varnade för lågt bs. Så det var bara att kliva upp och dricka lite saft.
 
Nu ska jag göra frukost och sen fortsätta plöja igenom Skärgårdsdoktorn ett tag till innan det är dags att göra sig iordning för kalas i Östervåla.
 

Grattis Filip!

Idag fyller systersonen Filip 7 år! :) Vi ska dit och gratta honom under dagen och kvällen. Tänk att han har blivit så stor?! Tiden går så väldigt fort.
 
Dessa foton är tagna för några år sen i Gysinge. Vi var där och grillade med familjen! :)
 
 
 

Fender

Fick sällskap av Fender när jag slog in julklappar :)
Han sprang fram och tillbaka och hoppade på presentrullen och bet och klöste. Tur att han inte hade sönder alltihop, det blev ju en del märken och hål om man säger så...
Sen tyckte han ju väldigt mycket om presentsnöret förstås! Och att springa in i kassarna och alla kartonger som låg spridda på golvet och gömma sig..
Inte helt lätt att koncentrera sig med denna lilla buse farandes omkring sig ;)
 

En bra, en dålig

Vid mitt senaste besök på sjukhuset fick jag två nyheter till. En bra, en dålig.
 
Den bra nyheten först!
Min vanliga svarta pump som jag har är otroligt sliten. Jag har råkat tappa den i golvet några gånger, den är repig och skadad samt att vissa knappar reagerar knappt när man trycker på dem. Nästa höst är det 4 år sedan jag fick den pumpen. Min sköterska bad mig ringa till Animas och be om en ny pump som de skickar inom några dagar.
Men sen ändrade hon sig och sa att eftersom jag ändå snart är innen på det 4:e året med den pumpen så ska den ändå bytas ut. Om jag trivdes bra med den lånepump jag har nu som kan mäta bs så skulle hon själv ringa till Animas och be dem skicka en sådan bspump till mig!
Den pumpen är otroligt dyr, och inte tala om alla tillbehören och sensorn och allt! Det är egentligen bara dem med otroligt svårskött diabetes som får de pumparna. Så om min sköterska lyckas få dem att skicka en sån pump till mig blir jag otroligt lycklig!
Det går absolut inte att ta ut någon seger i förskott här, men tänk OM det skulle gå! Lovely!
 
Den dåliga nyheten..
Det är otroligt viktigt att byta injektionsställen på kroppen. Man kan välja magen, baksidan/på höften, skinkan, tom låren eller i överarmarna (om man ska sätta dem i armarna behöver man vara väldigt säker på vart man får och inte får sticka, min sköterska sa att man bör gå en, vad ska jag kalla det, "utbildning"? först)
 
Jag tycker inte om att ha den i skinkan för att varje gång man sitter ner så trycker byorna till på injektionssettet. Jag tycker inte om att ha dem på höften för att jag kommer åt den med armarna hela tiden + att man är helt vriden i överkroppen när man ska skjuta i nålen och slangen vilket gör att den ibland får fel vinkel och sitter fel när den väl är på plats, då får man skyhöga blodsockervärden om insulinet inte kommer fram som det ska.
På benen brukar jag inte ha dem, varför vet jag inte riktigt, har aldrig provat. Och jag har inte fått någon utbildning i hur man ska sätta dem på armarna.
 
Så då är det bara magen som återstår. När jag var mindre så satte jag alltid injektionssettet mitt på magen, på sidorna av naveln. Där hade jag dem i flera år, bytte från sida till sida varje gång. Till slut sa min sköterska att jag hade fått insulinbullar. roligt ord men utan humoristisk innebörd.
Det blir som en knöl innanför huden där insulinet pumpats in under en lång tid på samma ställe. Till slut är det jättesvårt för kroppen att ta upp insulinet därifrån och man måste byta ställe.
Det är säkert 5-6 år sedan jag stack mig där sist. Men insulinbullarna är fortfarande kvar. Man ser dem ganska tydligt när man tittar på magen framifrån/uppifrån. Det står ut som två knölar. USCH.
Tror ni jag bättrade mig efter det? Hmm... Ja jag började sticka på sidan av dessa istället och det gick bra enligt sköterskan. Men hon menade säkert inte i 5-6 år i rad. Så JA, jag har börjat ansamla till nya insulinbullar!
Men det är ju så obekvämt att ha injektionssettet på andra ställen, vad ska jag göra... ?
Hon varnade mig när jag träffade henne senast. Hon sa att det kanske kan gå tillbaka och försvinna om jag låter dessa ställen vila nu.
Så nu har jag satt den på höften och det gör ont. Jag kommer åt dem titt som tätt och det trycker på injektionssettet när jag ligger på sidan och sover. Suck ! + att den hamnade snett första gången jag satte dit den så bs blev skyhögt.
 
Vart har ni andra diabetiker dem? Vart är det bästa stället?

Sändarbyte

Igår var det dags för sändarbyte! Pumpen larmar 6h, 2h, och sen 30 min innan det är dags att byta. Jag vaknade igår av larmet som visade att det bara var 30 min kvar. Jag måste ha stängt av de andra larmen i sömnen?

Jag gick inte upp och bytte den direkt eftersom det var så pass tidigt på morgonen. Det ända som händer då är att det blir ett glapp i mätningen där det inte visar några bs i diagrammet. Så jag kunde sova vidare en stund till.
 
Jag var sjukt nervös inför bytet! Det gick ju inte så bra första gången när jag var på sjukhuset. Då gjorde det sjukt ont och det blödde en hel del så jag blev yr osv. Nu var jag dessutom helt själv eftersom Björn var på jobbet.

Hjärtat hamrade på bra nog! Men jag fixade det galant och det gjorde inte ont och det blödde ingenting. Tack och lov! Så nu känns allt det här med sändaren och bytet av den mycket bättre. Jag har vant mig vid att den står ut en bit från kroppen och den är inte i vägen så mycket som jag trodde att den skulle vara. :)
Den här gången hade jag tillgång till jättebra tvättservetter som gör att tejpen fäster bättre på kroppen, så nu hoppas jag att jag slipper tejpa extra med kirurgtejp de första dagarna ialla fall :)
 
 
Så här ser själva injektionssettet ut. Först tar man bort pappret från den självhäftande tejpen. Man placerar den på magen och värmer upp tejpen med fingrarna så att den fäster ordentligt. Sen håller man den som en spruta med tummen på det vita längst till höger. Tar i med fullkraft och skjuter in sensorn i magen med hjälp av nålen där i. Sen tar man tag om "kragen" på skaftet och drar rätt upp ganska fort, då följer nålen med ut och sensorn blir kvar i magen. Sen ska man lossa injektionssettet från tejpen.
 
 
Detta blir då kvar. Då tar man sändaren som man gjort rent och fäster den där i med hjälp av skaftet till vänster. Sedan bryter man av skaftet och allt är på plats!
 
 
Alla röda prickar som ni ser på magen är gamla injektionsställen för insulinet. Jag har en hel del vita också, gamla ärr. Det är inte så snyggt att visa upp när sommaren kommer. Men hej, jag lever! :)
 
 
 
Det här är den gamla sensorn som jag tog bort.
Ser ni den lilla slangen som sitter inne i magen? Den är inte stor...

Feber

Jag har haft feber sen i tisdags. Den kom så plötsligt och jag kände inte av något innan (förutom hopplösheten kanske?). Det är ingen hög feber, den håller sig kring 38 hela tiden. Men man blir så orkeslös!
När jag blir sjuk och får en infektion i kroppen så reagerar inte jag lika bra på insulinet. Så under dessa perioder är oftast bs väldigt högt. När jag då pumpar in en massa insulin så dalar bs efter mycket om och men, sen så upp igen.
 

En bild på halva gårdagens bs. Det är inget registrerat innan, det är pga sändarbyte!
 
Jag börjar ångra att jag ska jobba imorgon. Men det är bara en dag. Febren borde man kunna fixa med ipren.
Det värsta är ju att iprenen inte hjälper mig med blodsockret också....

Det som är bra!

Det positiva i livet är ju självklart inte bortglömt, det bara hamnar i skymundan när man fokuserar för mycket på det som är dåligt...
 
 
Jag har haft en väldigt bra helg!
Fredagen bjöd på julfest med jobbet. Vi åt julbord på Fyrishov, det fanns massor med gott att välja på så mätt var man när man rullade därifrån... :)
Hade det så otroligt trevligt och kvalitetstid med personalen behövs i skolstressen.
Efter förrätt, varmrätt och efterrätt och en massa prat och skratt blev det dags för den årliga julklappsleken!
Jag hade inte tänkt vara med i år, kort och gott för att jag inte skulle hinna köpa julklappar.
Men jag och Fia lyckades köpa lite grejer innan luciafirandet med barnen på torsdagskvällen.
 
 
Julklappsleken går till så att alla köper tre paket, varav totala värdet på paketen ska vara 75 kr.
De läggs ut på ett långbord och alla ställer sig runt det. Man har två tärningar, slår man en 6:a får man ta ett paket, slår man två 6:or får man ta två paket. Turen går runt, runt tills alla paket är utdelade.
Då får man öppna sina paket och visa vad man fått. Därefter ställer man en timer på ca 20 min och nu börjar det roliga! Får man nu en 6;a eller en 1:a får man ta paket från någon annan! Men man får inte ta från någon som bara har ett paket, man ska inte gå hem lottlös.
Så under dessa 20 minuterna hinner paketen flyttas runt en hel del ggr och paniken är total, alla slåss för det de vill ha! ;) Underbart!
 
 
Fick med mig Te, Nagellack, Håklämma och en fin Julmugg!

De andra gick ut efter Fyrishov, men jag hade bilen och körde hemåt. Fick åka en sväng till Tierp och hämta upp Björn som också hade julfest.
 
 
 
Lördagen var välkommen och den tillbringades i det lugna! Vi var över till Anna och Adde på kvällen och spelade monopol, vi höll på i 4 timmar innan vi gav upp! Ett evighetsspel!
 
 
Söndagen innebar en dag på Gränby. Vi julhandlade som så många andra, det var sjukt mycket folk!
Jag hann köpa färdigt alla julklappar och det känns otroligt bra. Några är beställda och väntas komma inom kort. Nu är det bara det mysiga kvar, att slå in dem! Det måste ju vara bland det mysigaste förberedelserna inför jul :) Jag köpte lackstång och en God Jul stämpel också. Här ska det minnsan göras ordentligt :)
 
Mitt bs har legat OK under helgen. Jag märker av vad som gör svängningarna och ser det väldigt tydligt på pumpen. Den hjälper mig nå otroligt, helt suvurän!

Något som jag inte hade trodde hände igår. Jag låg på 10 i bs och hade fortfarande insulin i kroppen som jobbade med att öppna celler. Då tog jag en chokladbit och tänkte att det påvärkar ju inte bs nå märkvärdigt så jag hoppade över en extra dos med insulin + att jag hade redan hade en del i kroppen.
Men nej, bs steg till 14 och var jättesvårt att få ner, det tog över en timme! Herregud, för en liten chokladbits skull.
Förlåt kroppen, ska inte upprepas... ;)
 

Ett breakdown.

Det är sjukt mycket i livet som känns påfrestande just nu. Jag hinner inte med allt jag måste göra på jobbet och privat. Jag jobbade sent varenda dag förra veckan och var hemma allt mellan 6-9 på kvällen. För er som inte har diabetes kanske inte detta verkar så farligt. Men jag blir sjukt påverkad av det och det verkar folk ha svårt att förstå.
 
Jag tar väldigt illa vid mig när folk säger att jag inte kan sköta min sjukdom. Jävla jubelidioter. Prova själv kanske? Jag önskar inte diabetes åt någon, en låg jävla plåga som aldrig kommer att ta slut.
 
Denna vecka ser ju inte mer lovande ut. Jobbade till efter halv sex idag, likaså imorgon. På onsdag jobbar jag till 16.30, samma på torsdag. På fredag har jag helt plötsligt fått en stängning så jag slutar 17.30 istället för 16. U.n.d.e.r.b.a.r.t.
När jag jobbar så länge blir jag helt slut i kroppen, men det finns ju saker man ska göra när man kommer hem också?!
 
 
Ja jag är ung, men jag lever inte i en frisk kropp.
 
Och pricken över i:et är att jag ska byta den förbannade sändaren imorgon och jag mår illa redan nu med tanke på hur det ska gå till..
 
Jajaja...Klaga lagom, det finns ju faktiskt barn utan rent vatten i världen.

Sänkt Hba1c!

Vid varje besök på diabetesmottagningen så tar man ett blodprov, ett Hba1c. Det provet visar vad man har haft i genomsnitt i bs under en längre tid. När jag var till läkaren för ca 2 månader sen visade provet på 7.2, vilket inte är så jätte bra men inte heller akut dåligt. När jag var till mottagningen i onsdags så togs ett nytt prov och då visade det 6.8! Heja mig! Jag är nöjd, men ska ändå försöka sänka det ännu mer :) Jag kan inte listan som visar vad dessa siffror motsvarar i bs, men 7 motsvarar kanske något med 12? Eller är jag helt ute och cyklar nu? Gisela, du kanske vet? Lämna en kommentar! :) Genom att regelbundet kolla upp sitt hba1c kan man se om kroppen kräver mer insulin och om man måste ändra sina insulindoser.

vilken topp!

Jag hade jättebra bs under natten och vaknade med ett morgonvärde på 5. Men oroandet över dagens luciatåg med femmorna på Danmarks skola och stressen över alla förberedelser gjorde sitt. Jag får alltid riktigt högt eller lågt bs om jag är orolig/nervös mm. Jag vaknade på 5 i bs och två timmar senare låg jag på 19!!
Barnen var iallafall sjukt duktiga och jag är riktigt nöjd med dagen! :) Jag har nyligen kommit hem och ska slå in lite julklappar till julfesten med jobbet imorgon. Måste leta på några snygga kläder också. + komma på vad jag ska fördriva tiden med från det jag slutar tills festen börjar. Jag är så sjukt trött, nu vill jag sova...

Pump med CGM mätning

Kopplade in den nya pumpen och sändaren imorse! :)
 
Det finns så mycket att berätta, vart ska jag börja?!
 
Allt var inte riktigt som jag hade tänkt mig, ett som är säkert... ;)
Jag har ju fått låna en annan insulinpump som har CGM (kontinuelig glukosmätning). En insulinpump är ju inget främmande så den var jag ju förberedd på (fick en rosa!), däremot visste jag inte vad jag skulle ha för förväntningar på tillbehören som sitter fast på kroppen och mäter blodsockret. Det är väldigt svårt att förklara hur sändaren och sensorn ser ut och sitter fast på/i kroppen, jag fotade så ni i alla fall har en bild av den.
 
 
Inga skönhetsbilder direkt, men vill att ni ska se vad jag skriver om..
 
Det var iaf ett stort injektionssett, handsvetten trängde ju igenom bra nog när jag förstod hur sensorn skulle sättas in..Man ska skjuta i en nål+slangen/sensorn med kraft, rakt in i magen. (Jag vet att det låter himla konstigt, men ja, jag är nål och blodrädd. (Diabetes är inte den bästa sjukdomen att råka ut för då direkt! Men vad ska man göra?!)
Jag var sjukt nervös men fick hjälp av min sköterska att sätta den på plats. Inte långt efter vi skjutit in slangen/sensorn i magen så började plåsterlappen färgas röd. Jag blödde sjukt mycket och jag blev yr och mådde illa. Snäll som hon är hämtade hon vatten till mig och jag fick lägga mig ner på britsen några minuter tills det gått över.
Första tanken "Hur fan ska jag kunna fixa det här själv hemma?!"
Som tur är är det en vecka kvar tills den ska bytas ut. (byte var 7:e dag) Det dåliga är att plåsterlappen som sitter runt om redan har börjar släppa, måste ha extra tejp!
 
Nu när allt är inkopplat så kan jag gå in på insulinpumpen och kolla vad jag har i bs. Samt se på ett diagram hur bs har legat under 1h,3h,6h,12h och 24h. Väldigt behändigt att kunna få den överblicken! Då kan jag upptäcka om bs alltid stiger/sjunker en viss tid på dygnet och justera det.
Dock ska jag vara uppmärksam på att värdet inte stämmer till 100% det första dygnet, sändaren och pumpen tar nämligen lite tid på sig att synkas ihop ordentligt. Så jag har tagit bs i fingret under dagen för att kalibrera med pumpen. Pumpen har te visat 3,4 när jag egentligen låg på 7 mm. Så lite extra koll det första dygnet alltså!
Jag har ställt in att pumpen ska larma om blodsockret kommer upp till 15. Den larmar även om blodsockret sjunker ner till 4. Perfekt att den larmar! Då är det bara att kika på pumpen och korrigera bs. :)
 
 
På bilden syns mitt nuvarande bs längst upp till vänster i hörnet, dvs 11.7 (var precis och fikade hos syrran, därav en förhöjning) Pumpen visar ett diagram för mitt bs under de senaste 12 h. OBS, de stämmer inte helt! (Kollade nyss på pumpen och den visada 18, då tog jag bs i fingret och det visade 11. Då kalibrerade jag pumpen och nu visar pumpen 11.7)
Ska bli intressant att se om det är lika svängit imorgon...
 
Vi försökte hinna prata igenom allt som hade med sensorn att göra, men man hinner inte mycket på en timme. Så därför ringde jag supporten nyss. Jag hade ju helt glömt bort att fråga hur jag ska göra vid duschning, ska den kopplas bort och i så fall hur? Fick till svar att den är vattentät så det var inga problem. :)
De är så himla trevliga och proffsiga på supporten, tack  och lov för att de finns! Man kan ringa dem när som helst, de har jour.
 
Det som är jobbigt med sensorn är att ha en till stor sak på magen, som dessutom står ut en cm! Både jag och barnen på jobbet råkar komma åt den titt som tätt, jag hoppas den sitter kvar trots dåligt plåster. Jag måste verkligen tejpa runt ordentligt. 
 
Har hur mycket som helst att skriva och dela med mig av, men nu får det räcka för detta inlägg! :)
Fråga gärna om det är något ni inte förstår, jag är ju så van med alla termer hit och dit och tänker mig inte alltid för! :)
 
 
 

Äntligen dags för ett besök på akademiska!

Just nu är det mycket på jobbet och det påverkar såklart blodsockret. Jag känner att jag inte riktigt har koll på läget, varken på jobbet eller på min diabetes. Det känns jobbigt att inte ha kontrollen!
 
Men imorgon ska jag äntligen få KONTROLL över mitt liv! Jag ska till Akademiska sjukhuset till min sjuksköterska som är toppen! :) Hon ska hjälpa mig att sätta igång en ny insulinpump, en med cgm mätare! Jag ska få låna den fram till i januari nångång. Suvuränt!
Den kommer att visa mitt bs direkt i pumpen, utan att jag behöver ta blodprov i fingret. Jag kommer säkerligen få ta några prov i fingret varje dag för att säkerställa att den visar rätt bs, men det är säkerligen inte lika många som jag tar just nu. Skönt! :)
Jag ska berätta mer om den imorgon då jag själv har fått mer info. Det ska bli så spännande och bara känslan av att få kontroll får det att spritta i hela kroppen! Herregud, som ett barn på julafton!
 
Den här cgm mätningen kommer säkerligen att underlätta för mig på jobbet. Tänk att kunna se bs hela tiden och kunna förhindra toppar och dalar! Jag hoppas att detta kan göra att mycket av min trötthet försvinner. Det lär jag utvärdera sen när det är slut på lånetiden!

Nobody puts baby in a corner!

I lördags var vi till huvudstaden och kollade på Dirty dancing! Den var helt underbar, älskar den! :D
Mamma fick en biljett i födelsedagspresent av oss. Tanken var att vi tjejer i familjen skulle gå, men Jennie var sjuk så systerdotter Ida fick ta hennes plats istället :)
Edvin följde också med eftersom man inte fick ta med bebisar in på teatern. Så lilla Maja hängde med pappa och morbror medans vi tjejer roade oss :)
 
Jag hade bs upp emot 14 på morgonsidan, det höll i sig bra länge trots att jag pumpade in ganska mycket insulin. Så när vi väl var i Stockholm valde jag att äta en sallad och dricka vatten, det innehåller inga kolhydrater så bs skulle slippa svänga mer tänkte jag. :) När vi kom till China teatern sen nån timme senare låg jag på 5 i bs och tog då två druvsocker för det kändes som om det höll på att sjunka.
 
Sen njöt jag varje sekund av föreställningen!
 
Jag hann få lågt bs några timmar senare när showen var slut, men då var vi hemma hos brorsans tjej Mathilde och hon bjöd på glass! :) Jag tog inget insulin till glassen och när vi väl var på resturangen nån timme senare låg jag på 6 i bs. Men på den resturangen beställde jag in Sea bream=plattfisk! Trodde den skulle serveras med potatis men icke, in kom en helstekt fisk med skin och stjärtfena. Tur att huvudet var borta.. ;) Så inga kolhydrater till den måltiden heller och då inte heller något insulin.
 
Jag hade endast 28 enheter i insulinförbrukning under den dagen, annars brukar jag ha mellan 33-40. Att inte äta några kolhydrater gör sitt!

 

Girls night in Månkarbo.. ;)

Snart bär det av hem till Therese på tjejkväll :) Vi ska bara ta det lugnt, dricka lite vin/öl och umgås.
Bra avslut på arbetsveckan och en härlig start på helgen!
 
 
Jag har tom sovit en stund sen jag kom hem, hur skönt som helst. Blir som sagt trött av ett svängit bs. Inte lär det väl bli bättre av vinet ikväll heller, men jag ska försöka pumpa in tilläckligt med insulin.
Såg att det var väldigt rött vid injektionsstället och att plåsterlappen håller på att lossna. Detta uppmärksammade jag för två (!!!) dagar sen, men jag har fortfarande inte bytt. Dels för att jag kommer på det precis när jag ska lägga mig, och det är inte ett bra tillfälle att byta injektionsställe på. Jag vaknar inte utifall slangen skulle sitta fel och jag inte får mitt insulin. Det kan leda till skyhögt bs + ketoner = syror i blodet.
Sen har jag tänkt att byta på morgonen, men då är jag alltid så stressad så jag tänker att jag ska byta på jobbet. På jobbet har jag heller aldrig tid att byta, eller så glömmer jag bort det bara.
Sen är man hemma och kommer inte ihåg det förens på kvällen igen.... haha :)
Vilket I-landsproblem!
 
 
Imorgon ska jag till huvudstaden. Vi ska fira min fina mamma som har fyllt år! Hon fick en biljett till "Dirty dancing" på China teatern. Det är vi tjejer i familjen som ska gå, underbart! Jag ä.l.s.k.a.r Dirty dancing, favoritfilmen sedan länge!

Min torsdag!

Torsdag och andra arbetsdagen denna vecka. Det har gått ganska bra, men det var bra skönt att åka hem efter de sista timmarna på fritids som jag jobbade själv eftersom min kollega var sjuk. Idag hade de små liven en hel del viljor, det var inte helt lätt att få dem samlade allihop. Men det gick till slut! :)
 
Jag mår alltid sämre när jag jobbar själv. Jag hinner inte ta blodsocker och glömmer alltid att ta insulin till mellanmålet = trötta kvällar. Jag tänkte fråga om jag kan få en till bs mätare när jag träffar min diabetessköterska nästa gång. Då kan jag ha en liggandes på fritids, då slipper jag springa upp till skåpen och ta bs där.
Visst skulle jag kunna ha min nuvarande mätare på fritids också, men jag slår vad om att jag kommer glömma den där och då blir det kaos hemma!
Jag ska till sjukhuset på onsdag nästa vecka, ser fram emot det besöket av många anledningar! :)
 
 
Tog mig i kragen i tisdags och åkte till apoteket och beställde hem en massa diabetesprylar. Så som nålar, slangar, teststickor, insulin mm. De kom till apoteket igår men jag vågade inte ge mig ut något mer i snökaoset. Hade tänkt hämta ut dem idag men glömde bort. Det blir ett fredagsgöra med andra ord :)
 
 
 
 
 
 
 

Guld!

Jag har varit hemma i två dagar pga värken i huvudet och nacken. Idag var jag iväg på läkarundersökning som gav positiva resultat! Jag har troligtvis inga bestående skador! :)
De är ganska övertygade om att värken kommer av spänningar i axlar och muskelknutar som jag har fått längs ryggraden/skulderbladen. De tror att dessa kan ha uppstått i samband med all spänning som kroppen utsatts för under olyckan.
Så nu är jag beordrad massage, värme och värktabletter i väntan på att värken ska försvinna.
Läkarna trodde att det kan hålla i sig upp till en månad.
 
 
Hjärtat hamrade på rätt bra på vägen hem dock!
Fick möte av två långtradare i en snäv kurva varav den första fick sladd! H.e.r.r.e.g.u.d.
Jag trodde inte det var sant. Trodde den skulle åka in i mig, men den kanade ut på motsat sida.
 
Jag tror att jag ska hålla mig inomhus...

Dags att vila fingrarna

Mina fingrar är så gott som sönderstuckna så jag letade fram en gammal "stickare" (haha, vad sjutton heter de??)
Med den här stickaren kan jag ta bs vart jag vill på handen, så skönt att kunna vila fingrarna lite :)
 
Jag har vissa fingrar som jag sticker mer i än andra, många gånger går det av bara farten så man tänker inte efter vilka som behöver vila. Förut försökte jag ha ett bestämt finger till en viss veckodag. Men det gick inge vidare, jag glömde alltid bort vilken dag det var eller vilket jäkla finger som hörde till vilken. :P haha lyckat...
 
Tack och lov för denna! :)

Värken

Jag har haft huvudvärk varje dag sedan olyckan. Igår vandrade det ner i nacken och när jag vaknade imorse var värken fortfarande kvar. Det känns oroväckande!
Jag har tagit Ipren flera ggr under dessa dagar men märker inte av någon större effekt.
Läste på 1177s hemsida om skador efter trafikolyckor och tydligen kan man ha ont i huvud och nacke upp till en månad efter.
 
Jag ringde och bokade en tid hos läkaren, fick en tid på onsdag fm. Vill att de ska undersöka huvudet och nacken och dokumentera utifall det skulle bli några försäkringsärenden senare.
 
Så tills vidare, vetekudde och Ipren samt att försöka röra på nacken så jag inte blir stel!

Konsten att dammsuga!

Livet som en diabetiker, man måste planera allt!
 
Jag planerade att dammsuga efter middagen så jag tog mindre insulin till maten. Sagt och gjort, jag har dammsugit hela huset och har nu 3.8 i bs. Jag tog alltså för mycket insulin till middagen för att kunna ut och köra med snabeldraken..
 
Jag har nu druckit lite saft och unnade mig risbräck som jag gjorde igår :)
 
 

1:a December och första skoterturen

 
Julmånaden är här! :)
Jag älskar julen, den bästa högtiden på hela året! Och snö har vi fått. Det har kommit hur mycket som helst under de senaste dagarna. Underbart och mysigt, lagom till första advent! :)
 
Jag började med att byta till julgardiner och sätta upp julstjärnor och ljusstakar i fönsterna i köket, vardagsrummet och i sovrummet. Sen har jag bytt ut och ställt fram en del ljuslyktor och plockat fram en del tomtar. :)
När jag var liten julpyntade vi ofta dagen före julafton. Vi satte ju självklart upp ljusstakar och sånt till advent, men just tomtar och annat julpynt väntade vi väldigt länge med. Numera vill jag nog sätta upp allt redan till första advent. Dels för att ha det gjort och dels för att kunna njuta av dem längre och hinna bygga upp en förväntan inför julen. :)
 
 
Idag tog jag och Björn en liten skotertur till grustaget. Vi mötte upp Therese, Fredrik och Melwin där som hade planer på att grilla :) Vi drack lite glögg, fikade och grillade. Gott och mysigt :) Perfekt väder, lagomt kallt och ingen blåst + sol!
 
Lite bilder från dagen! :)
  
      
 
    
 
 
Mitt bs idag har varit ungefär så här:
Vaknade på 5, hann bli låg innan frukost.
Planerade att ta en promenad efter frukosten så jag tog mindre insulin så att jag inte skulle bli låg på vägen.
Men promenaden blev inställd eftersom vi åkte till grustaget istället = högt bs eftersom jag tagit för lite insulin.
Sen åt vi där borta och jag pumpade in enhet efter enhet. Låg på 11 när jag kom hem och var riktigt trött. Men efter ett tag gick jag på promenaden som skulle blivit av i morse, blev låg och fick ta druvsocker när jag kommit halvvägs ungefär. Sen har jag hunnit upp till 12 i bs och har inte tagit nått mer prov efter det och middagen.
Undrar vad jag ligger på nu?
 
Jag och Björn har slappat i soffan och kollat på Dexter, skitbra serie!
Vi tänkte slå igång en Johan Falk film men vi väntar en stund eftersom mamma och pappa ringde och frågade om de fick hälsa på, självklart! Så när de kommer blir det nog lite filmmys och säkert kaffe :)
 
Ha en bra lördagkväll allla!

Sista Novemberdagen

Gårdagen spenderades hemma i lugn och ro. Björn stannade hemma med mig så jag slapp vara ensam.
Jag passade på att byta gardiner och sätta upp lite julpynt eftersom det snart är första advent :)
Så här blev resultatet i köket, jag är väldigt nöjd! Gardinen har jag sytt själv för ca 2 år sen :)
 
På kvällen åkte vi till Therese och Fredrik. Vi åt god mat och umgicks :)
Jag och Therese spelade yatzy och jag hade ju inte direkt turen på min sida om man säger så :P Men kul var det, speciellt eftersom det var så längesen man spelade det.
 
Jag var väldigt dålig på att både ta bs och äta under gårdagen. Därav låg jag ganska högt när jag väl kollade efter. Sen var jag dålig på att räkna ut rätt dos till det jag åt på kvällen. Så gårdages diabetes skulle jag vilja radera från minnet.
 
Men det som jag har mest svårt för, och som är riktigt konstigt, det är att faktiskt ta insulin när jag äter! Jag kommer oftast på det en stund efter måltiden och då har ju bs redan hunnit stiga en del. =/
Svårast är vid lunchen på jobbet. Då kan jag komma på insulinet nån timmer efteråt...
Skärpning!
RSS 2.0