När krafterna tar slut

"Känslan när man står i kassan och nästan inte kan trycka pinkoden bara för att skakningarna är så kraftiga, när svetten rinner och man sluddrar fram att det inte är någon fara.  Känslan när man får tag på en Coca Cola som kan häva det låga blodsockret och få folk att sluta titta.
Diabetes, jag hatar dig."
 
 
 Ett helt vanligt inlägg på instagram efter ett besök på Biltema.
Jag var tvungen att åka dit efter jobbet idag för att köpa ny slang till min cykel. Jag bytte nämligen däck i helgen eftersom de var så gamla och slitna. Men det visade sig att det var hål i den nyinköpta slangen så det var bara att införskaffa en ny... och det fortast möjligt eftersom cykeln ska användas imorgon på valborg!
Jag passade även på att köpa en cykelkorg att ha i bak på sidan så att jag kan slänga iväg den gamla barnsadeln som är så ful. Jag har behållt den på cykeln bara för att den har varit gudomlig att skjutsa alkohol och matkassar i, men nu är den väck! ;)
 
Undrar vad folket på Biltema tror om mig efter detta besök? Jag menar, det såg väl ut som att jag hade sprungit marathon så som svetten rann och benen knappt bar mig framåt, allt detta fast jag bara hade plockat på mig en cykelkorg, en slang och lite spolarvätska..
 "Herregud vilken dålig kondis den tjejen har, det ser ju ut som om hon får en hjärtinfarkt vilken sekund som helst"

När sånt här händer vill jag bara hålla upp en blinkande neonskyllt där det står "Jag har diabetes och har för tillfället JÄVLIGT lågt blodsocker, kan någon snälla ge mig något sött och sluta stirra!"
 
 
 
 
 
 

Tandfest!

Idag åkte jag, mamma, Jennie och Ida till stan för att vara med och fira att Maja har fått tänder :)
Majas pappa är från Armenien och det är där traditionen kommer ifrån. Kul att få vara med och fira!
 
 
Kort beskrivning av det hela: Denna fest är bara till för tjejer. Man träffas och äter gott tillsammans. Sen ställer man upp ca 10 figurer i en halvcirkel på ett bord. Man sätter barnet framför figurerna och väntar på att den ska välja en av dem. Under alla figurer står ett yrke, det som står på figuren som barnet väljer ska han/hon bli när den blir stor! ;)
Maja valde tandläkare! Majas kompis Emilia valde också en figur, hon ska bli läkare! ;)
 
 
 
Efter det fick Maja öppna alla presenter. Hon fick en klänning och olika hårspännen och snoddar av mamma och mig. Sjukt söt hon blev med lilla rosetten i håret! :)
 
 
Jag ville inte ta insulin till fikat när det satt en massa främmande folk i rummet, jag hade pumpen i bh:n och ville inte direkt sticka in handen där och pipa.. ;) Då skulle de börja undra och fråga och hur ska jag förklara det på armenska? Nej, så därför gick jag på toaletten och tog insulinet ca 30 min efteråt, men låg på 9 i bs innan och 8 sen när vi åkte hem och då hade det gått ca 1½ timme till. Jag bytte dessutom injektionsställe när jag ändå var på toaletten eftersom det gammla stället gjorde satans ont och jag mådde illa av att känna insulinet sprutas in så att det sved. Men, när jag stack mig på ett nytt ställe så träffade jag ett blodkärl och jag bet mig hårt i läppen för att inte skrika rakt ut! Satan vad ont det gjorde. Bara att dra bort och sätta ytterligare en nål...
 
Efter festligheterna var det dags att åka hem. Jag stannade till hos mamma och pappa för kaffe och smörgås innan jag åkte till Månkarbo. Jag passade på att kryssa för lite grejer i taxfree katalogen, de åker ju till Turkiet den 10 maj. Vill också!
 
När jag kom hem och satte mig i soffan så kom Gibson springandes och skulle promt ligga i famnen! Tror jag var en aning efterlängtad :)
 
 

Söndag

Jag vaknade för en timme sen men har legat och dragit mig i sängen. Jag kände mig väldigt trött och tog ett bs, det låg på 3.7. Så nu har jag startat dagen med ett glas saft. Jag har kokat lite kaffe och ska äta någon smörgås, sen tänker jag ge mig ut på en promenad i finvädret! :)
 
Men jag avvaktar nog en1 timme innan jag går så att kroppen hinner repa sig ordentligt från det låga värdet samt att frukosten hinner göra sitt i kroppen och bidra med energi. Jag kommer bara ta 1 enhet till frukoksten, annars kommer jag att bli låg på promenaden. Planering, planering...
 
 

Uppdatering

Nu ligger bs på 10.4 och jag känner att det sjunker mera!
Insulin i kroppen just nu: 1.00 enheter.
IOB=Insulin on board.
 
Så 5 enheter insulin till en bit pizza och två öl gjorde att bs inte gick över 12.
Jag är nöjd med resultatet! 
:)

Nytt recept, bättre för bs?

Jag provade ett nytt recept idag, jag gjorde pizza på halloumiost!
 
*2 dl riven halloumiost
*1 ägg                     
*½ dl grädde            
*3 msk pofiber         
 
Blanda alla ingredienser, låt det stå och svälla ca 10 minuter. Bred ut på en plåt och förgrädda i ugn på 250 grader. Sen är det bara att ösa på det man vill ha och grädda pizzan i ugnen i ytterligare 10-15 min.

Innan middagen hade jag bs på 8. Jag tog 5 Enheter insulin, 70% nu och 30% fördelat på två timmar. Jag tog en förlängd dos eftersom pizza innehåller mycket fett som gör att bs stiger sakta.
 
Efter två timmar låg jag på 12 och hade över 2 enheter insulin kvar i kroppen som fortfarande låg och gjorde sitt.
Jag har druckit två öl ikväll och de har säkerligen påverkat mitt bs till det högre. Jag ska kolla bs igen om 10 minuter för att se hur bs ligger 3 timmar efter insulindosen till middagen.
 
 
Jag var till systembolaget i Tierp idag, de hade bara Saxons glutenfria öl men rekomenderade Corona som inte ska innehålla så mycket gluten, bara ytterst lite! Jag har druckit denna för många år sen men slutade då jag trodde att det inte var en bra sort för oss glutenintolleranta. Men nu köpte jag hem några Corona och efter ikväll har jag inte känt av något speciellt i magen och de smakar väldigt bra!
De ska försöka ta hem fler helt glutenfria sorter till Tierp, nu när jag har efterfrågat det. Bra service!

Mamma

Älskade mamma!
 
Vad skulle jag göra utan dig?
 
Det är dig jag vill ringa när det händer något bra! Det är dig jag vill ringa om jag behöver tröst eller någon att prata med. Du är fantastisk! Jag vet att du alltid finns där för mig, som ingen annan någonsin.
Du håller ihop när jag själv faller samman. Det finns ingen som du.
Jag älskar dig!
 

När man ska ta sovmorgon

Kom på att jag skulle skriva och berätta hur man gör när man vill ta sovmorgon med pump!
På pumpen finns det olika 24 timmars profiler. Man väljer själv om man vill ha en, två eller flera.
 

Kroppen kräver extra insulin när man tex ska till och vakna på morgonen, därför kan det vara bra att ställa in pumpen på en extra skjuts vid exempelvis kl 6 i vardagsprofilen och kanske kl 8 i helgprofilen. (Har man kvar på kl 6 på helgen så blir i alla fall jag låg inom kort och måste gå upp ganska tidigt och äta frukost fastän det är lördag/söndag)
Jag har endast en profil i min pump eftersom den fungerar bra även på helgerna, bara jag ändrar vilken tid jag ska få extra insulin på morgonen. Det kan vara svårt att komma ihåg att ändra tiden första natten till helgen/natten till måndagen, men det går hyffsat bra.
 
 
 
Det jag saknar i pumparna är att kunna ha olika profiler för mån-tis-ons-tors-fre-lör-sön där pumpen själv känner av vilken dag det är och byter profil automatiskt! För alla arbetsdagar kanske inte ser likadana ut, man kanske börjar olika tidigt på morgonen, äter lunch olika tider varje dag, motionerar vissa bestämda dagar då pumpen automatiskt ändrar basalen innan träning mm.
Det vore skönt att bara kunna glida genom veckorna utan allt för mycket manuella ändringar i basalen, automatik vill vi ha!

Resultat!

Idag sänkte jag min basaldos med 10% under 24 timmar. Efter det har jag bara haft ETT lågt värde! Resten har legat mellan 6-9, trots en tuff dag i övrigt! Jag är nöjd, äntligen något bra för min kropp!
 
 
 

Keep going!

Jodå det fortsätter, 3 låga värden idag och inget bs över 10 som jag vet om.
 
Stress och press på jobbet? Jo samma som alltid. Här gäller det att leverera, trots personalbrist och längre arbetstider än vanligt eftersom vi måste täcka upp för varandra.
 
Energin jag förbrukar på jobbet gör att jag knappt behöver ta något måltidsinsulin. Dessutom blir jag låg mellan måltiderna så jag antar att dosen där emellan är förstor. Det senaste dagarna har varit väldigt påfrestande för kroppen, jag och min diabetes orkar inte med detta tempo.
 
Jag kanske kan prova att sänka min dygnsdos procentuellt? -10% under 24 timmar? Jag blir låg på fm, em, kväll och natt, sänkningen kanske kan hjälpa till att bryta den onda cirkeln. I alla fall för stunden.
 
Läste på bolla diabetestankar tidigare ikväll om låga värden, där var det någon som skrev att en känning kan jämföras med 35-40 minuters intensiv konditionsträning beroende på hur stark den är.

Diagram

Mina blodsocker den senaste månaden.
Jag vill kolla ett Hba1c!
Nu!
Någon som vet om man får komma förbi vårdcentralen oanmäld och kostnadsfritt?
 

Grymt besviken på min sjuka kropp.

Hur går det till när ni friska ska träna?
Hur mycket måste ni förbereda er innan ni ger er ut på en promenad eller löppass?
Och hur lång tid innan själva träningen drar igång?
Äter ni något före? Efter? I sånt fall hur lång tid före/efter träning?
 
Tänker ni bara att: Jag är sugen på att träna, jag drar ut och springer 5-10 km om en kvart? Käkar en banan när ni kommer tillbaka och så är det ur världen?
 
Är.det.så.enkelt?!
 
 
Igår registrerade jag mig på Shape Up. Man lägger in sin startvikt och vad man har för målvikt så ser man hur många kallorier man får äta per dag och hur lång tid det kommer ta att nå sin målvikt. Under dagen lägger man in vad man äter så räknar den ut hur många kalorier du förbrukat och hur många du har kvar att äta. Sen kan man lägga in träning och dra bort så många kallorier man förbränt mm.
 
Jag var motiverad till detta, trots att jag vet att det kan störa min diabetes. Men redan efter en dag har jag ledsnat. Jag blir konstant låg och måste dricka något sött och äta lite extra, flera gånger om dagen. Kul att lägga till i Shape up? NEJ.
 
Då tänker jag att jag ska träna lite extra så jag får dra bort kallorier.
MEN.
Jag tar gårdagen som ett exempel.
Jag jobbade sent, kom hem och var låg (för andra gången), ingen middag påbörjad och jag kände panik eftersom jag måste relgera insulinet och träna inom en viss tid för att ens hinna under kvällen.
Jag åt fil som jag sockrade lite och slängde på musli. Detta höjer mitt bs hur mycket som helst i vanliga fall. Jag kopplade bort pumpen och bytte om. Väntade ca 20 min för säkerhetsskull, ville att sockret från måltiden skulle hinna börja verka i kroppen. Vi förberedde middagen, stoppade in kycklingfilé i ugnen som skulle bli klar tills jag var färdig med träningen. När jag väl skulle ge mig på löpbandet så låg jag på 5,4 i bs, jag drack ca 1 dl saft.
 
Sen gick jag snabbt/sprang om vartannat i lite mer än 20 minuter, jag kände mig helt slut i kroppen sen det låga värdet innan. Middagen var färdig och det var bara till att äta, jag låg på 6 i bs.
Efter det steg bs till 11 under de närmaste 3 timmarna och det var dags att sova.
 
Jag var upp innan 5 i morse, toklåg! Bara för att jag tränade. I 20 min. Kvällen innan.
 
20. jävla. minuter.
 
 
Idag har jag varit låg 5 ggr.
4ggr var på jobbet.
Jag är extra insulinkänslig idag för att jag "tränade" igår och inte nog med det så har stressen gjort sig påmind.
Jag har suttit ner max 30 min sammanlagt under min 9 timmars arbetsdag, sen har det varit full rulle med lektioner med femmor, fyror och sen fritids.
Det är en sjuk press att vara ensam i en klass när man blir låg. Jag går en säker väg mot medvetslöshet men känner att jag inte kan lämna klassen själva i 15 minuter bara för att jag måste gå och få i mig något sött och bara lägga mig ner och härda ut kroppens alla försvar mot det låga värdet.
Och BAM 15 min innan lunch blir tjejgänget osams och måste hållas kvar och konflikten redas ut.
Ja jag var tvungen att ta detta då eftersom jag inte skulle träffa dem något mer under dagen.
 
Ja jag var så in i helvetes låg till lunchen, åt största lunchtallriken ever och drack två glas mjölk.
Tog 1 enhet insulin 30 min efter lunchen eftersom jag var rädd för en rekyl.
Jag blev låg inom en timme och mitt bs har inte varit över 6 sedan dess.
 
 
Skulle ge mig på löpbandet nu ikväll.
Men.
Ligger på 4,0.
 
Glöm.det.
 
Grymt jävla besviken på min sjuka kropp.
 
 

Tjejkväll

I lördags hängde jag med tjejerna :)
Vi beställde mat, åt efterrätt, drack några goda öl och cider, spelade spel och bara umgicks! Så mysigt det blir när bara vi tjejer ses, och sån sjuk humor det uppstår, alla hämningar släpper som vanligt ;)
 
Vi åt så vi höll på att spricka! Till fika hade Anna bakat kladdkaka, sen fanns det en stor form med Gino (massor av uppskuren frukt med riven choklad över som sedan fått stå i ugnen en stund), hemgjord hallonsås, grädde, jordgubbar, kaffe.. Inte nog med denna frossa, senare på kvällen dukas det fram osthjärtan, lösgodis, nötter mm.
 
Beach 2013? Släng dig i väggen!
 
 
 
Haha, mina tvång under spelets gång! Det bjöds på en hel del skratt som sagt ;)

Tusen tankar och påskrivna papper!

Dålig uppdatering, jag vet. Men det är så mycket som händer just nu, mycket tankar som far omkring och många beslut att fatta. Och sen är det ju det här med diabetesen, som toppen på detta otroliga berg av ångest..
 
Jag blir knäpp av alla funderingar kring jobb/plugg mm.
Jag har varit så osäker på vad  det är jag ska syssla med efter sommaren. Min arbetssituation på Danmark förändras i höst och jag har funderat många turer fram och tillbaka om det kan vara bra för mig eller inte.
Jag tror inte jag får yttra något om organisationen på Danmarks skola förens den är färdig så därför kan jag inte skriva så mycket om vad som oroat mig.
Men idag så fattade jag ett viktigt beslut.
Jag har skrivit på papper om fortsatt jobb på Danmark och chefen anmälde mig till några kursdagar! Nu hoppas jag på att jag har fattat rätt beslut och att mina nya arbetsuppgifter kommer att passa mig som handen i handsken :)
Jag kommer inte att jobba 100 % på Danmark så jag lär söka flera jobb och anmäla mig som vikarie i Månkarbo, Östervåla, Tierp, Harbo mm. Något som känns både bra och dåligt. Det känns jobbigt att inte ha allt på samma ställe, men samtidigt kommer jag att få se fler verksamheter och eventuellt kunna snappa upp olika ideér och arbetssätt som jag kanske kan ta med mig till Danmark.
 
 
Ja tankarna är många och besluten tuffa, men nu är jag ialla fall på gång! :)

Heja kroppen friskt humör....

Tog nog en förstor insulindos till middagen som jag åt strax efter kl 19.
Jag struntade i att ta bs före men eftersom jag legat runt 13 efter lunch och fram till kl 16 så tog jag 5 enheter. Med de tidigare bs i åtanke så trodde jag helt enkelt att min kropp behövde det, samt till ölen, potatisklyftorna och majskolven som middagen bestod av till en viss del.
 
Kolla klockslagen..
 
 
Efter det första värdet stängde jag av pumpen en timme och drack ett glas väldigt stark blandad saft. Kände (och känner) att orkeslösheten aldrig tog slut så därför testade jag  bs igen. Så nu har jag stängt av pumpen ytterligare en timme och druckit saft igen.
 
Men vem har sagt att man inte kan vara effektiv när man är låg? Detta är väl mitt fjärde inlägg här på bloggen medans kroppen försöker ta till sig sockret från saften. Jag upptäcker väl stavfel eller konstiga meningar imorgon...

En ny sort!

Jag var på systemet igår och skulle köpa hem några glutenfria öl som jag tänkte ha i helgen. Eftersom de inte fanns framme så frågade jag en kille om han kunde hämta från lagret. Då tippsade han mig om en ny sort som hade kommit in, en Tjeckisk öl som heter Zatec.
Sagt och gjort, jag köpte hem några stycken och ikväll kom smakprovningen till lite grillat!

Torsdag, jag vet...

Men ölen smakade väldigt, väldigt bra! Den smakade liksom mer än den andra sorten jag brukar köpa. Så nu blir det denna sort som kommer i första hand!
 

Gibson

Det är sån skillnad på våra katter! Den ena kan man få lyfta upp och gosa hur man vill med medans den andra totalvägrar att vara i famnen och verkligen gör ALLT för att komma ner till the holy ground igen.
 
Gibsons favorit! Så här kan han ligga hur länge som helst och bli kliad på huvudet. Väldigt mysigt tills man får mjölksyra efter en 5 kg katt..
 
 

Inställd AW

Det är redan torsdag och helgen närmar sig med stormsteg!
Idag fick vi besök från Comenius projektet som min skola deltar i. Det är personer från Norge, Island och England som kommer för att hälsa på. De jobbar också med SMILE på deras skolor och är nu här för att se hur vi har det, hur vi jobbar med SMILE och diskuterar för/nackdelar med projektet, vad som ska hända näst mm.
 
Jag var själv till Norge förra våren för att hälsa på deras skola. Det var mycket trevligt och en kul resa att göra tillsammans med några kollegor :)
 
Imorgon var tanken att några kollegor och jag skulle med ut och äta tillsammans med våra gäster i Uppsala på en AW. Jag hade tänkt ta ut lite komp för att hinna hem, fixa iordning mig och sen ta bussen in till stan för att kunna dricka något gott till maten och sen vidare på något annat ställe. Men den ena kollegan efter den andra hoppade av + att det råder brist av personal pga sjukskrivningar, så jag åkte på en stängning 17.30 istället för att sluta 16 (eller tidigare som jag hade tänkt). Så då skiter jag i AW. Visst jag skulle kunna strunta i att dricka, men när kvällen kommer så slår jag vad om att jag ändå kommer vara helt sopslut efter megapasset som väntar.
 

Testa bs, bs. bs.....

Jag verkar vara inne i en period då jag inte känner min kropp överhuvudtaget.
Har känt mig hög när jag legat på 8 i bs, känt mig låg när jag legat på 14 och har svårt att känna av låga värden.
 
Kände mig snudd på låg nyss och var på väg att dricka ett glas saft. Men kände ändå att det var bäst att kolla bs först utifall kroppen skulle jävlas med mig som vanligt.
Mätaren visade 13. SUCK.

Kan det vara förkyldningen som spelar mig ett spratt?
 
Det ökar sakta men säkert med teststickor i burken. Funderar dock på att byta burken till en mindre så man märker av resultatet liiiite fortare.
 
 
 

En kväll i stan

Igår var jag som sagt på dejt med Gisela, min fina vän som har flyttat till hus och allt med sin Mathias! Då passar det ju bra att ge inflyttningspresenter!
 
Det är ju lite klurigt att veta vad man ska ge eftersom man vill att det ska passa båda två, men det är oerhört kul att strosa runt i affärer och sätta ihop olika saker till en härlig kompott!
Jag köpte en burk med texten This and that (inspererad av Mathilde som köpte en sån till mamma, jag har velat ha en själv sen dess) ;) samt godis att fylla den med. Sen två fina diskhanddukar som de får slita med hälsan!
Jag kom på mig nu när jag skriver detta inlägg att JA, jag köpte godis till en diabetiker i inflyttningspresent, men vi är ju inte direkt allergiska mot det så det var nog ingen fara ;)
 
 
Vi åt en god middag med trevligt sällskap. Sen på kvällen blev vi själva och hade all tid i världen att prata om allt mellan himmel och jord. Vi drack kaffe, åt godis, tog bs och insulin. Det var meningen att jag skulle sovit kvar så vi hade kunnat dricka nått glas vin eller så, men Gisela blev inbeordrad att börja jobba 6.45 idag istället för 14. Så vi får ta det nästa gång istället.
Vi drack så mycket (och starkt?) kaffe att jag var helt klarvaken när jag körde hem efter tolv och jag kunde inte somna förens efter 2. Herregud, tur att jag var ledig idag!
 
 
 
Jag tänkte ta upp vissa saker som vi hann prata om när det gäller diabetes. Men det hamnar i separata inlägg här framöver!

Fabolous!

Vilken härlig dag!
 
Jag och Anna drog som sagt till stan för lite shopping. Jag är så sjukt nöjd med mina inköp! Fick tag på fantastiska linnen, skor och en alldeles egen skinnjacka. Ja jag vet, jag är väl den sista på denna jord som har köpt en skinnjacka, men nu är den i alla fall min!
 
Jag låg på 8 i bs när jag åkte hemifrån. Efter att vi provat skor, den första affären vi besökte, så tänkte jag att det var lika bra att kolla bs, jag hade ju trots allt lovat mig själv att testa varannan timme.. Det visade 2.7 och jag kände knappt av det?!
Vi kilade över till IKEA och köpte lunch. Två korvar, läsk och en glasstrut på det. Ja, man får lyxa till det med glass när man är sjuhelvetes låg! Helt fantastiskt att de säljer både glutenfritt korvbröd och strutar! 20 spänn och jag var mer än mätt och glad :)
 
Rekyl efter detta? Ja.
Jag låg på 17 efter nästan 3 timmar.. Det var bara att pumpa in insulin och det hade sjunkit till 9 när jag kom hem. Jag råkade tydligen pumpa in en för stor dos insulin till middagen. Jag ligger nu på 3 i bs, och även det utan några vidare känningar i kroppen?! Varför känner jag inte av de låga blodsockrena?
 
Under dagen hann vi i alla fall besöka alla möjliga affärer på Gränby och jag hade kunnat spendera mer pengar om bara tid och ork hade funnits. Men tur var väl att vi åkte hem, annars hade jag väl kört ekonomin i botten... ;) Men ärligt, jag har nästan inte köpt nå kläder alls den senaste tiden och det var välbehövligt att fylla på garderoben!
 
 
 
 
 
 
 

Sunny Sunday!

Jag och syrran drar till stan för lite shopping denna soliga söndag!!
Jag har bestämt mig för att kolla bs varannan timme under denna dag för att kunna se om det sticker iväg uppåt. Jag har haft ganska höga värden under de senaste dagarna och nu är jag trött på dem. Försvinn!
Bs just nu: 8.2!
 
 

Vart var de nu jag la minnet...?

Idag har jag då glömt det mesta i diabetesväg!
 
När jag skulle ta blodsocker på jobbet imorse så inser jag ganska snabbt att jag har glömt bsmätaren hemma vid sängen. Fan fan fan. Jag har 5 mil hem, enkel resa.. Visst, jag kunde väl åkt hem och hämta mätaren och sen ta mig tillbaka, men det kändes inte värt det.Jag menar, 20 mil sammanlagt för en dag på jobbet? Nja..
Därför har jag gissat mig till vad jag ligger på i bs och försökt anpassa insulinet vid lunchen mm.
Det kändes som att jag hade bs upp emot 13 efter lunch. Sen blev jag låg i vanlig ordning på em, lagomt till ett viktigt möte. Men det ordnade upp sig med lite druvsocker och vindruvor :)
 
När jag kom hem låg jag på 9, helt ok efter en dag utan mätare känner jag.
 
 
Sen händer ju nästa roliga grej lite senare på jobbet, pumpen larmade att insulinet var helt slut. Just det ja, jag tryckte nog bort ett larm sent igårkväll om att det endast var 20 E kvar och dags att byta. Men jag tänkte att jag skulle byta grejer och fylla på insulin innan jag åkte till jobbet eftersom det var sent och jag orkade inte göra det på kvällen.
 
Tror ni att jag kom ihåg att göra det på morgonen? Nej precis..
Så när jag var på jobbet och skulle fylla på med insulin i pumpen, då FATTAS det reservoarer som man drar upp insulinet i. VA FAN?!
Jag har, som tur är, en liten låda i mitt skåp med extra grejer gällande diabetesen. Jag har en extra insulinflaska, sprutor, slangar, batterier och tro det eller ej: EN reservoar!!
OM jag blev lättat! Jag hittade faktiskt en bsmätare där också, men den vägrade att fungera? Så den ska jag byta ut.
 
Nu ska jag bara komma ihåg att fylla på med grejer i både väskan och på jobbet!
 
 

Recept på irrvägar!

Jag mailade min ssk om nya recept i förrigår. 
Idag fick jag reda på att de har skickats till www.finest.se/diabetesmannen
Vi har tydligen samma ssk och antagligen hade hon lite för mycket att göra så att fel address hamnade på kuvertet ;)
 
Ingen fara skedd dock eftersom det inte är någon brådska med recepten. Jag har alla grejer just nu men behöver fylla på förrådet så småningom. Sen är det ju skönt att det inte var några personligare recept som kommit på irrvägar... haha :)
 
Tack Joakim för att du hörde av dig!

Dejt!

På lördag ska jag äntligen träffa Gisela!
Tack och lov.
Vet inte hur länge vi har sagt att vi ska träffas nu och det har alltid kommit något emellan. Det har hänt massor i både diabetesväg och annat sen vi sågs sist, jag har så sjukt mycket jag vill dela med mig av!

Läste på Bolla diabetestankar om en tjej som var helt ensam i sin diabetes, hon känner ingen annan som har det.
Min första tanke: Hur sjutton klarar hon sig?!
 
Att ha vänner eller andra personer runt omkring sig med diabetes är väldigt, väldigt viktigt, i alla fall för mig.Med dem kan man ventilera och rådgöra med mm. Det är endast de personerna som kan leva sig in och förstå din verkliga situation. De behöver inte ha en förklaring till varje term eller mätarvärde, de vet precis vad du pratar om.
 
Jag har 3 nära personer med diabetes som jag ofta träffar och pratar med.
Utan er så vore livet med diabetes så mycket värre.

Onsdag

Första dagen på jobbet denna vecka och jag jobbade 8-18.30, puh! Först vanlig arbetstid och sen två timmar APT möte på det. Vi fick bland annat se förslag över hur personalen ska fördelas över organisationen till hösten, det ser spännande ut :)
 
Det jobbigaste med att jobba så långa dagar är att middagen blir så sen. Den intogs framför halv åtta hos mig på tv:n. Sen åt vi lite glass med riven choklad på till finalen i mästerkockarna, spännande avsnitt!
 
 
Blodsockret idag har legat mellan 4-12. Helt okej, men höjningen till 12 efter lunchen kändes i kroppen, jag var helt slut. Säkert på grund av förkylningen också som inte är helt borta från kroppen än.
Numera är jag väldigt täppt i näsan och jag har fått jätteont i halsen. Tror dock inte att blodsockret har tagit så mycket stryk av förkylningen denna gång, det känns väldigt bra!
 
 
 
 
 

Hipp hipp hurra!

Grattis Pappa på födelsedagen!
 
 
Ikväll ska hela familjen hem till Gåvastbo för att gratta Pappa. Jag ska också dit, trots mitt röda, svällda tryne :) Jag är dock lite bättre i förkylningen idag, men det rinner fortfarande en hel del ur näsan. Snart har jag snytit upp en toarulle till! Hjälp!
 
Förra året när pappa fyllde 60 fick han en resa till London. Det var mamma, pappa och vi 5 barn som åkte dit tillsammans, en mycket trevlig resa! :) Vi träffade våra släktingar där, shoppade, åt god mat, var på madame tussauds, gick på Abbey Road, besökte beatlesaffären mm, mm. Vi var där i 4 dagar och hade svårt att hinna med allt som vi ville göra. Men mamma och pappa fick en tur runt i London för att se Big Ben, London Eye. Buckingham palace mm tillsammans med pappas kusin som bor i England. Hon körde runt dem och visade olika sevärdigheter.
Jag har redan varit i London en gång tidigare och har redan sett dessa sevärdigheter samt varit på Madame tussauds en gång tidigare också. Men det var trevligt att få åka dit igen! :)
 
 
Åh vad jag vill ut och resa igen! Spelar ingen roll vart, bara jag får ut och se världen!

Ny bantningsmetod?

Jag tror att jag har snytit ut ett kilo snor.
Vågen visar i alla fall ett kilo mindre sen igår kväll.
 
Tada!
 

Fruktansvärt märkvärdig..!

Måste bara få skryta lite om mitt blodsocker igår! :)
Jag hade inte ett enda värde över 7!

Hur kommer det sig undrar ni? Och ja, jag ljög litegrann.. jag åt en knäckemacka och glömde ta insulin till det på kvällen, då kom det upp till 11. Men då tog jag snabbt insulin och det sjönk ner under 10 inom en halvtimme)
 
Annars låg bs mellan 4-7!
 
Om jag mådde bra? JA, i både kropp och själ!
Heja mig!
 
 
 
 

Förkyld

Jag är förkyld så det står härliga till!
Jag har snytit upp en rulle med papper sen igårkväll, nu är jag inne på rulle nummer två. Min näsa svider, är röd och svullen. AJ!
Dessutom visade termometern 37.5, jag hoppas att det stannar där och inte går högre. Jag har 36 som normaltemp och känner av höjningen litegrann.
 
 
Jag har inte tid att vara sjuk, dessutom är det nå djävulskt tråkigt att gå hemma! Jag har ingen insperation till att göra nånting när jag känner mig hängig.
 
Jag har endast tagit ett bs idag. Det var imorse när jag skulle kliva upp, då visade mätaren 3.3.
Då får man ställa till med lyxfrukost, ala oboy! Jag dricker i stort sett aldrig det, första gången i år var nu imorse. Men Björn brukar dricka det ibland så därför finns det hemma. Jag brukar undvika denna sortens skjuts upp i blodsockret på morgonen, detsamma gäller juice. Men nångång i bland kan det vara värt att unna sig :)
 
När jag vaknade så kände jag inte att jag var låg. Men det märktes bra nog när jag klev upp och skulle klä på mig. Armarna levde sitt eget liv och ville inte göra som jag ville, sen var det som om jag kollat in i solen och såg stora moln som dansade i synfältet. Det blev bättre efter att jag stått upp i några minuter, antar att det tar extra energi av kroppen att verkligen vakna till och gå upp. Kroppen förbrukar energi som den egentligen inte har. Armarna fungerade som vanligt efter ett tag, tack och lov. Man blir ju lite irriterad och rädd när de lever sitt eget liv.
 
God morgon liksom..
 

Gårdagen

Det blev en trevlig kväll igår med vännerna :) Vi åt god mat och fika, drack alkohol (och cola zero varvat för vissa.....) spelade spel och umgicks i flera timmar. Så skönt med en lugn kväll med vännerna :)
Dock var inte jag och blodsockret nå vidare bra kompisar under hela dagen/kvällen.
 
Bs från morgon till kväll:
4.4 Morgonvärde
16.7 Efter städning
13.5 Före promenad
8.9 Efter promenad
17.6 Efter sen intagen lunch samt före cykling till vännerna
15.4 Innan maten, varvade zero med cider
21.4 Efter fikat, när vi spelade buzz, slutade dricka alkohol, 9 Enheter insulin aktivt i kroppen
7.5 Efter två timmar utan sockerintag, fortfarande 5 enheter insulin aktivt i kroppen
7.6 Efter två cider utan att jag tagit insulin till dessa!
4.1 Innan jag skulle cykla hem själv, drack saft
7.9 En halvtimme efter att jag ätit två hårda mackor innan läggdags
8.7 Kl 3.30 Nästan två timmar efter att jag somnat, ställde alarm för att kolla bs att det inte har sjunkit för lågt
7.9 kl 6, vaknade av alarm på mobilen om att ta bs
5.5 kl 10 i morse. Puh....
 
Har nog aldrig haft ett sånt jämt blodsocker under en natt efter alkoholintag som denna. Kul att man får vara med om sånna tillfällen också :)

MEN!
När jag har injektionssettet på höften istället för på magen så märker jag en stor skillnad på insulinets verkningstid! Det kan ta allt från 15-20 min längre från det att jag tar en dos tills dess att den verkligen sätter fart och gör sitt jobb i kroppen om jag jämför med magen.
När jag var liten fick jag lära mig att snabbinsulinet skulle ges i magen eftersom det tas upp snabbare där. Långtidsinsulinet som skulle räcka flera timmar skulle ges i låret eller i skinkan eftersom det inte tas upp lika fort där.
 
Så om jag nu ska spara på magen och inte sticka där så mycket, då måste jag sätta nålen på höften. Det är endast snabbinsulin i pumpen och därav en försämrad upptagningsförmåga på höften.
Är det endast jag som märker av detta problem?!

Sovmorgon

Igårkväll ändrade jag insulinet så att jag skulle få lite sovmorgon.
Istället för att pumpen ska ge extra insulin vid kl 6 när jag ska gå upp i vanliga fall, så ändrade jag till halv nio.
Jag gick upp kl 10 med ett bs på 4.4 :)
 
 
 
För övrigt så tog jag 2 Enheter till mitt höga värde på 17 igår. När jag gick och la mig efter tolv låg jag på 13 i bs. Sen vaknade jag kl 4.30 på 3.7. Upp och dricka saft och stänga av pumpen en halvtimme. Sen vaknade jag på ju på 4.4 :)
 
Nu kokas det kaffe och frukosten ska ätas. Mina planer efter det är att städa hela huset, gå en långpromenad och sen åka till Therese och Fredrik för att grilla och umgås. Tjomme, Maria, Ingela och Roger ska också dit, det blir trevligt att träffa dem allesammans :)
 
Ha en trevlig lördag!
 
 

Pausad diabetes, check!

Idag bestämde jag mig för att ha en diabetesfri dag! Jag är så trött på att vara besatt av siffror och känna misslyckande över dåliga värden och felaktiga insulindoser.
Idag har jag endast tagit två blodsocker, ätit det jag har kännt för och bara pumpat in insulin på känn :)
Jag har typ kännt mig "frisk", och det behövde jag få göra just nu. Det är så mycket annat jobbigt som far i kring i huvudet nu så jag behöver verkligen en paus från diabetesen. Den finns ju kvar där ialla fall, oavsett om jag lägger den på hyllan för en stund.
 
Kvällen har bjudit på Thaimat och lösgodis i soffan. Första gången vi köpt hem godis på väääldigt länge, jag och Björn är mer chipsmänniskor.. Jag har varken kollat bs före under eller efter intag av mat och gottigheter. Jag ska ta ett test nu och kolla läget innan läggdags. Men jag tänker inte bli ledsen över tvåsiffrigt, jag har haft en trevlig dag och kväll! :)
 
BS just nu: 17.4, hey what to espect?
 
Jag har verkligen dragit mig för att byta injektionsställe i flera dagar, trots att det har gjort ont och ilat obehagligt så fort jag har pumpat in insulin. Det riktigt känns hur insulinet sprutas in i kroppen och det ger mig rysningar!
Men nu ikväll har jag varit duktig och bytt ställe. Jag har varit extra duktig och satt den på höften istället för på magen också! 
Usch vad jag har dåligt samvete för att jag har varit så dum och haft injektionssetten precis på samma ställe på magen under flera års tid! Jag har fått "insulinbullar" som är jättefula och som inte kommer att försvinna. Jag har haft dessa i snart 3 år och de stör mig så mycket eftersom de står ut och syns genom tajta kläder bland annat. Sen är de ju inte direkt snygga i bikini heller!
Så nu sticker jag på höften och bättrar på "kärlekshandtagen" lite... ;)
 

Bara jag?

Är det bara jag som kan bli lite deprimerad av att läsa vissa inlägg på "bolla diabetestankar" på facebook?
Jag känner igen mig i så mycket av det som skrivs att jag blir ledsen. Diabetesen blir så påtaglig, på ett annat sätt än i vardagen.
 
Just nu känns det som att diabetesen har övertaget om mig och inte tvärtom!
Dags att försöka vända det så man orkar livet ut.
 
Ikväll har jag varit ute och gått en ganska lång promenad, tredje för denna vecka. Så skönt att det är ljust ute länge om kvällarna :) Nu en kopp te!
 
 

Skrämmande

 
Ja detta var det droppen för mig i söndags.
Jag satte en ny nål under kvällen, men den fungerade tydligen inte eftersom bs fortsatte att stiga. När jag fick se detta i bs mätaren fick jag skjuts av Edvin, den enda som inte hade druckit alkohol under kvällen förutom jag själv, till Månkarbo och mina sprutor. Jag själv var helt borta i huvudet så var det inget alternativ för mig att köra.
Jag satte en ny nål innan vi åkte, träffade såklart en nerv eller dylikt och höll på att vika mig dubbel av ilande smärta. Pumpade in ytterligare 7 enheter och for iväg.
När jag kom hem till Månkarbo kollade jag ketoner, det visade noll?! Jag tog en spruta med snabbinsulin och packade med mig dubbla snabbverkande insulinsprutor, dubbla långtidsverkande sprutor samt kanyler. Lika bra att bunkra upp hemma hos mamma och pappa så jag slipper råka ut för detta igen.
 
Jag har i stort sett aldrig behövt ta sprutor för att pumpen krånglat eller lagt av, endast en handfull gånger under alla mina 8 år med insulinpump. Därför är jag så slarvig med att ta med mig sprutor när jag åker bort. Jag ska självklart försöka ändra på det med tanke på hur fort det kan gå från att må superbra till att hamna i koma.
 
Dagen började väldigt bra för mig, vaknade på 6 i bs. Åt frukost och donade lite hemma hos mamma och pappa, låg på 5 i bs efter ca 2 tim. Då åkte jag till min vän Renée som jag inte har träffat på väldigt, väldigt länge!
Hon bjöd på kaffe och pannacotta som smakade himelskt :)
Jag tog inget insulin till det för jag visste att jag skulle ut på en promenad när jag kom hem. När jag väl var hemma låg jag på 10 i bs. Jag kopplade bort pumpen och gick i 1½ timme tillsammans med mamma, pappa, Mia och lilla Maja. Allt var frid och fröjd, jag blev till och med låg under promenaden och tog några druvsockerbitar.
 
Det var efter detta som allt spårade ur. På 6 timmar gick jag från 5-33 i bs.
 
Förstå så jäkla beroende man är av sitt insulin!
Det skrämmer mig att vara så beroende av något så livsavgörande!
RSS 2.0