Studie

Igår fick jag ett brev från sjukhuset. Dels en kallelse till min diabetessköterska den 30 maj och sen en inbjudan till att delta i en studie!
 
Syftet med studien är att
-undersöka hur många med typ 1 diabetes som har någon liten kvarstående insulinproduktion över 10 år efter debut av typ 1 diabetes.
-undersöka om kvarstående insulinproduktion, även om den är mycket liten, ger bättre blodsockerkontroll och mindre risk för komplikationer
-undersöka om immunangreppet upphört hos de som har kvarstående insulinproduktion, eller om det finns andra faktorer av betydelse som exempelvis debutålder eller genetiska faktorer
 
Jag tycker sånna här studier är intressanta och jag deltar mer än gärna. Det som krävs av mig är att lämna ett blodprov på 20 ml och fylla i ett frågeformulär kring hur lätthanterad jag upplever att min diabetes är. Efter att blodproverna analyserats kommer några i efterhand att kontaktas för kompletterande blodprov samt genomförande av cgm-mätning under 3 dygn.
 
Någon annan av er som också ska delta i studien?

Kvalborg

Någon av er som firar Kvalborg, Valborg och Finalborg?
 
Själv har man jobbat idag och ska även jobba imorgon. Är lite bitter över morgondagen då jag egentligen hade önskat ledigt. Men eftersom min kollega som skulle jobbat ensam imorgon har bokat in en besigtningstid för bilen kl 15 så måste det ju finnas någon vuxen på plats med barnen under tiden! Varför i hela friden bokar man in en sån tid då man vet att man ska jobba ensam och därmed tvingar in en annan kollega att jobba?! Eftersom jag hade tänkt kolla på forsränningen och dricka med mina kompisar i stan så föll ju mina planer direkt. Dock tyckte min kollega att jag kunde gott och väl kolla på den och sen komma och jobba mellan 14-16. Men va?! Ska jag komma till jobbet i partykläder och avstå champagnefrukosten för att kunna jobba två timmar på em för att sen leta upp och ansluta mig till sällskapet igen? Då kan jag lika gärna jobba fler timmar och spara mina komptimmar tills jag kan vara ledig en hel dag. Svårt att få med alla detaljer här, men hela situationen i stort gör mig galen.
 
Jag har därför planerat om min valborg och efter jobbet åker jag tillbaka till Månkarbo och firar med några kompisar och min syster här istället. Jag tror det kommer bli en väldigt lugn och trevlig kväll :)
 
 
 
Det har känts lite bättre med ångesten idag, trots att den hela tiden gör sig påmind då jag har svårt att ha tankarna på något annat. Antar att jag kommer få dras med dessa känslor ett bra tag framöver.
Jag har iallafall betalt räkningar och deklarerat nu ikväll! Skönt att slippa tänka mer på det :)
Dessutom kom mamma och pappa över en sväng ikväll och hälsade på, spontant och trevligt!

CGM

Idag åkte jag till sjukhuset på lunchen. Jag lämnade tillbaka den CGM som jag lånat i 3 veckor. Snacka om att tiden går fort! Det enda positiva med att lämna ifrån mig den var såklart att det är en sak mindre på magen. Ibland är den i vägen och man känner sig inte så attraktiv med den på.
Men det tråkiga, såklart, är ju att kontrollen försvinner! Men men, man får vara lycklig för den tiden som varit ;)
 
Kolla in detta, så nöjd! Dock var det den enda jämna kurvan på 3 veckor! Tänk om det alltid såg ut så här, så bra man skulle må :) Första 24 timmarna utan att jag legat under eller över gränsvärdet!
 
 

Bowling, middag och utgång

I lördags åkte Anna och jag ner på stan för att shoppa. Under eftermiddagen mötte vi upp Mia och Maja för att fika tillsammans i solen. Så mysigt! På fågelsången kan man beställa glutenfria baugetter, jag köpte en med skagenröra, hur god som helst! :)
 
Efter fikat fortsatte vi att shoppa och sen åkte vi till Fyrishov för att möta upp resten av familjen. Eller ja, min äldsta syster med familj låg magsjuka, men resten var med. Vi gav pappa bowling i present när han fyllde år i början av april så nu var det dags :) Det var hur kul som helst och jag slog brorsan med två ynka poäng! Så glad! ;)
 
 
 
Efter bowlingen åt vi middag på Java. Det var väldigt gott och efter det frågade Tommy om inte jag skulle med på en spontanutgång. Eftersom jag hade shoppat partykläder så var det bara att byta om och ge sig iväg :) Vi var ner på Etage där det är kareoke. Jag försökte få med mig Tommy till Flustret men han ville hellre sjunga.. ;)
Trodde aldrig att jag skulle ställa upp nå dylikt men efter några cider och shotar så stod jag helt plötsligt på scenen, med min bror, och sjöng som aldrig förr! Åh så kul det var!

När verkligheten hinner ikapp

Under de senaste dagarna har jag känt en enorm ångest över många saker.
Flytten till stan. Försäljning av huset - Hur kommer det gå till? Vem kommer att bo här sen? När kommer allt att ske? Separationsångest från Björn. Vart ska vi göra av katterna? Kommer jag att trivas i stan?
 
Så många tankar och funderingar. Rädsla för framtiden. Gör jag rätt?!
 
I torsdags var mäklaren här. Mötet gick bra och hon tyckte vi hade väldigt fint hus.. Hon värderade upp det ca 125.000 mer än vad vi köpte det för. Så det är väldigt bra!
När vi har bestämt oss för att anlita henne ska vi skriva kontrakt och så är hela husförsäljningen igång.
Ångest.
 
Vårt fina, fina hus.
 
 
 
 
 
 

Mycket att fira! :)

Är så glad över mitt bs de senaste 12 timmarna! Har inte legat så jämt i bs under så många timmar sen jag fick låna cgm den här gången. Även fast jag blev låg två ggr inatt/på morgonen så fick jag ingen rekyl, det beror säkert på att pumpen varnar i god tid för lågt värde så man hinner göra något åt det innan det hinner gå för långt.
När jag kollar på 24 h bakåt så finns det en topp upp till det röda som snabbt gick ner igen.
 
 
 
Jag varken har eller kommer fira påsk. Det känns som en ganska tråkig tradition. Speciellt eftersom familjen alltid är uppdelad på olika aktiviteter så vi ses inte. Däremot ska jag ut på krogen med Karin, Johannes och Gisela för att fira en del andra saker :) Gisela har tagit körkort och jag och Karin har fått en lägenhet i stan! :D Vi ska bo i en 3:a ganska centralt i Uppsala. Den 1:a juni flyttar vi in! Ska bli kul att bo ihop med en kompis :)
 
Jag kontaktade mäklaren förra veckan, på torsdag kommer hon på ett möte med mig och Björn ang försäljning av vårt fina hus. Känns väldigt konstigt, men ändå bra att det äntligen händer något. Att inte längre stå och stampa på samma ställe.

Jag brukar ha svårt att tå åt mig äran, men detta har jag gjort sjukt bra!

Jag hade ju mitt medarbetarsamtal med chefen idag. Jag är så sjukt stolt och glad över det jag ådstakommit hittills, när vi gick igenom alla mål och kriterier så uppfyllde jag allt! :D Jag är speciellt stolt över min pedagogiska sida och min fantastiska relation till eleverna, föräldrarna, kollegorna och chefen! Jag fick så mycket positiv återkoppling och den rejäla löneökningen hon gav mig var beviset på hur jävla bra det går! Jag är så sjukt lycklig ;)
 
Jag har alltid varit den som har svårt att tro på mig själv. Inte vågat prova på så många nya saker. Men nu har det hänt något. Jag tror på mig själv. Jag inser hur duktig jag är på mitt jobb och vågar prova på nya saker och ta åt mig av all positiv kritik jag får! Jag känner mig behövd och uppskattad, den känslan slår mycket!
 
Sen är det så mycket annat som går bra just nu, jag känner mig så otroligt glad för allt <3
 
 
 

Kraftkällan

Igår på förmiddagen var jag och Therese in till Kraftkällan i stan för ett gympass. Therese tränar där sen tidigare och hon visade mig vad hon brukar göra där.
Jag åt frukost ca 1½ timme innan vi började. Låg på 11 då och 7 när vi slutade lite över en timme senare. Men eftersom jag satte temp basal på 0% hela tiden vi gymmade + att jag åt två knäckemackor direkt efter som jag endast tog 1 enhet till gjorde att mitt bs steg till 18 när jag kom hem 40 min senare.. Men då vet jag att jag ska ta med insulin efter träningen direkt. Under träningen gick det ju i alla fall jättebra med värdena, det sjönk ju bara till 7! :)
 
Nu återstår det att se om jag köper gymkort där eller någon annan stans. Det tråkigaste är att jag kommer få träna själ alla dagar i veckan. Eventuellt att jag och Therese kan träna ibland på helgerna, men annars själv på vardagarna. Då gäller det att ha diciplin och ta sig dit!

Flustret!

Igår hade jag, Karin och Kent en förfest innan vi drog ut på Flustret! Vilken galet rolig kväll och natt vi hade, en av de bästa! :D Vi gick och la oss 5.30 imorse. Sen vaknade jag och Karin kl 8 och var för pigga för att somna om men vi drog oss till ca 10. Jag har däremot varit rätt trött nu på kvällen.
 
 
 
 
Mitt blodsocker var helt sjukt igår, kolla in den här bilden! Kurvan börjar på 12.5, mitt blodsocker hade stigit efter gymmet och var nu på väg ner. Jag började dricka runt 8 tiden, alltså en bit in på blodsockerkurvan. Jag tog 4 E efter att jag druckit upp min första cider och var på väg att ta en drink. Jag blev tok låg flera gånger, trots allt socker! Vad i hela friden hände? Cgm:en lossnade när vi skulle gå och lägga oss också, så typiskt när man verkligen behöver den. Alltså jag är helt chockad, efter 9 timmar av alkoholintag samt dans hela kvällen så visades dessa siffror. Jag hade alltså inte ett enda bs över 10! Helt sinnes! Tur att jag åt nattmål innan jag gick och la mig, jag glömde till och med att ta insulin till det jag åt. Jag vaknade sen på 14 i bs. Helt ok för en helkväll med så oförskämt bra värden! :)

 
Jag sov hos Karin i stan. När jag kom hem hittade jag inte min hemnyckel och Björn var och hälsade på sina föräldrar i Hälsingland. Så det var bara att kila över till syrran några timmar, duscha och äta där och sova en stund. Nu har jag äntligen kommit in i huset och har kunnat sätta mig ner för att kolla igenom underlaget för medarbetarsamtal som jag ska ha med min chef imorgon. Spänd för att få veta den nya lönen!
 

Första cgmbilden

Efter första dagen med cgm såg kurvorna ut så här. Ser ni snabba svängen från hög till låg och upp igen? Dessa svängningar som man har varje dag gör mig sjukt trött. Jag ska försöka komma i balans efter denna låga- samt höga perioden. Just nu tror jag att mina höga värden beror på rädsla för att ta för stora insulindoser efter lågperioden som jag hade nyss. Jag måste påminna mig själv om att jag kräver mer insulin nu och kan peppra på utan att bli låg. För blir jag av med de höga värdena så behöver jag inte pumpa in de där extra bolusdoserna som gör att jag blir låg efteråt. 
 
Ganska säker på att min teori stämmer och jag hoppas att jag lyckas få stopp på ekorrhjulet!
 

Senaste tiden

Jag fick aldrig träffa Britt-Inger på sjukhuset i måndags, endast hämta cgm-mätaren i receptionen. Därför hade jag aldrig chansen att fråga hur jag skulle göra med de låga värdena. Dock behövdes inte det, för i måndags vände det. Nu ligger jag väldigt högt istället... alltså denna bergochdalbana! :(
 
Min 24 timmars cgmbild ser ut såhär just nu. Under 8 timmar idag har jag legat vid det röda strecket. Det beror inte ett dugg på vad jag har ätit utan på att min morgon samt förmiddag bestod av föreläsning och andra saker som påverkade mig starkt. En blandning av oro och adrenalin typ? Sådanna gånger slukar min kropp insulin och det ger ingen effekt. Sen när man minst anar det så sjunker blodsockret och man blir låg, då tillför man socker och så är ekorrhjulet igång igen.
 
 
Jag har dock haft en väldigt bra dag i övrigt ;) Fler sånna glada kickar, tack!
 
 

Gammalt som blivit nytt!

Jag har målat om en spegel som jag fått av Therese. Hon skulle slänga den men eftersom jag behövde något att öva på att måla om så frågade jag lite snällt om jag kunde få den :)
 
Före
 
Efter
 
Det var inte så svårt och det var riktigt kul! Dessutom blev min hörna i sovrummet lite finare än innan.
Trots att vi ska sälja huset så vill jag ha det så fint som det går den sista tiden vi bor här. Men ja, det känns onödigt att köpa in nya dyra möbler som man inte ens vet om de kommer få plats på nästa ställe.
Sovrummet har vi inte renoverat alls, trots att det har känts som prio i många år.
Men det är ju tid, pengar och engagemang som styr och de två sista fanns väl inte riktigt. Dessutom har det varit svajigt mellan oss och då har vi verkligen inte prioriterat renovering..

Nytt skydd

Jag tog bort det gamla skruttiga skyddet på pumpdisplayen och satte dit ett nytt.
Första gången jag provade att göra det själv och det blev riktigt bra. Det var inte så svårt som jag trodde det skulle vara, tack och lov! :)
Nu känns det som en ny pump, så fin!
 
Det har dock varit något pixelfel i min pump sen jag fick den. Det är en svart rand på 8:an som ni ser.
Jag felanmälde aldrig detta. Pumpen fungerar som den ska och eftersom de kostar en hel del pengar känns det sjukt att lämna in den bara därför. Lite skönhetsfel har ingen dött av! ;)
 
 
Jag har under kvällen gått igenom min byrålåda med grejer till pumpen. Åh vad det var stökigt och saker överallt. Nu är det bättre ordning och jag har koll på vad jag behöver hämta ut på apoteket snart.
Tycker jag springer på apoteket jämt, det är alltid något jag glömmer eller inte har förnyat recept på så att jag måste återvända dit inom kort igen..

Min helg

I fredags ringde Adde efter jobbet och undrade om inte jag ville komma över och ta en öl med honom i solen. Det slutade med att jag även åt tacos hemma hos dem tillsammans med Anna, mamma och pappa. Åh vad härligt att fira in helgen på detta sätt! :)
 
Igår tog jag mig i kragen och gick på en 8 km långpromenad runt Gunnarsbo. Jag hade inget sällskap, det var lite tråkigt men ändå skönt att slippa gå och prata. Hann tänka igenom ett och annat samtidigt som jag lyssnade på musik hela vägen.
När jag började promenaden hade jag precis ätit lunch, tagt 1.5 enheter och bs låg på 11.7.
När jag kom tillbaka lite mer än 1 timme senare så låg bs på 4.2. Då hade jag tagit 4 druvsockerbitar ca 2 km från hemmet då jag kände att blodsockret började svikta.
 
När jag kom hem gjorde jag baconlindad kycklingfilé som var fylld med soltorkade tomater och kryddor. Till det åt vi klyftpotatis, creme fraiche, rödvinbärsgelé och sallad. Det var så gott! :)
 
Kvällen bjöd på film och chips med dipp..
Det konstiga är att jag alltid blir riktigt hög av chips. Den här gången låg jag på 4.7 ca 1.5 timme efter att jag slutat äta. Detta trots att jag glömde ta insulin i tid samt en mängd som jag vanligtvis brukar bli hög på ändå till chips.
Åh vad det är obehagligt med dessa låga värden! Nu vill jag att det ska bli en bra och jämn nivå.
 
Under denna vecka har jag varit låg 4 av 6 nätter :(
 
Idag har jag bara varit trött, seg och helt omotiverad till allt! Sånna dagar är så tråkiga... På eftermiddagen tog jag mig i alla fall till mamma och pappa för att träffa syskon och syskonbarn.
Blev bjuden på mat och till fika hade jag köpt med mig frukt och glass så vi gjorde fruktsallad.
Jag tog inget insulin till frukten och glassen. Trots det har jag precis varit låg för ca 30 minuter sen.. Denna sjuka kropp alltså... man blir ju knäpp!
 
Maja var ute och promenerade med sin docka i vagnen :)
 
Imorgon ska jag till sjukhuset och hämta cgm! Ska lyfta detta med att jag är låg hela tiden, får se vad vi kan göra åt det. Antagligen är jag väl extra känslig efter infektionen som jag haft i kroppen i flera veckor som då gjorde att jag var konstant hög istället..
 
 

Are you kidding me?

Mitt blodsocker har fått fnatt!
Nu är jag inne i en period då jag får lågt blodsocker av ingenting och jag behöver i stort sett inte ta insulin till det jag äter samt att godsaker slinker ner utan större påverkan. Bara sen 00 inatt har jag varit låg 4 ggr! Det är andra natten den här veckan som jag är låg och måste gå upp och dricka saft. Första natten var ju såklart natten efter då jag sprang. På kvällen låg jag på 6.9 och kände att bs sjönk. Åt en stor banan utan att ta insulin, 1 tim senare låg jag på 6.1, då gick jag och la mig. Sänkte basaldosen 30% på 2 timmar. Vaknade kl 1 med bs på 3.2!
 
Sen jag började med antibiotika så har mina värden kastas om ordentligt. Hoppas de kan bli normala snart!
 
Dagligt totalt med både bolus och basaldos:
29 Enheter
Tydligen ett par enheter för mycket eftersom jag är låg hela tiden..
 
Under dagen har jag jobbat vid datorn från 8-13, alltså i stort sett bara stillasittande i 5 timmar.
Jag började känna av att mitt bs var på väg ner vid 10 tiden, tog prov som visade 5.2 och jag åt ett päron.
Lunch kl 11.30. Då hade bs stigit till 11.2, jag tog 2.5 enheter insulin. Jag åt Lasagne och massor av grönsaker och vatten. Samt att jag åt lite godis (choklad) inom 30 min efter lunchen. (Vi fritidspersonal fick väldigt mycket godis av en förälder som ville ge oss något för att vi var så duktiga och engagerad i deras barn, så kul med uppskattning, bara de fina orden man får höra betyder enormt! :))
 
1 timme senare låg jag på 8 i bs och hade 2 enheter aktivit i kroppen. Jag åt lite mer godis utan att ta insulin.
Yterligare 1 timme senare var jag så låg att det svartnade för ögonen och jag hade kraftiga kallsvettningar samt hjärtklappning. Jag gick ifrån barngruppen för att dricka saft samt sitta och vila mig 15 min.
Efter det höjdes enbart mitt bs till 12 och när jag var hemma och skulle äta middag kl 18 låg jag på 11 i bs.
Efter det var Anna och jag ute och gick i 45 min, gissa om jag var låg när jag kom hem! :(
Dock fick vi för oss att köpa glass från glassbilen som stannade vid oss. Då åt jag en på en gång för att få upp bs, hoppas alla kolhydrater gick raka vägen in i musklerna som hade blivit vidöppna av vår PW ;) haha...
 
 
 
 
 
RSS 2.0